Sultan Kedah Dukacita Kejadian Gugat Keharmonian Kaum, Agama - Semasa | mStar

Sultan Kedah Dukacita Kejadian Gugat Keharmonian Kaum, Agama

ALOR SETAR: Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada Isnin melahirkan rasa dukacita baginda terhadap pelbagai kejadian yang menggugat keharmonian kaum dan agama di dalam negara kebelakangan ini.

Tuanku Abdul Halim bertitah, ramai anak muda yang menyampaikan pandangan dan fikiran mereka melalui media sosial tanpa mengambil peduli sensitiviti hubungan antara kaum, agama, tradisi dan adat resam.

"Amalan hidup bebas di Barat dilihat sebagai moden dan terbuka itu, sebenarnya tidak semuanya selari dengan budaya hidup kita malah boleh meruntuhkan ketamadunan bangsa.

"Suka beta ingatkan bahawa pembinaan negara bangsa Malaysia bertitik tolak daripada kontrak sosial antara rakyat berbilang kaum bagi mewujudkan jaringan perhubungan yang berasaskan kepada toleransi, kesederhanaan dan saling menghormati," titah baginda.

Teks titah ucapan Tuanku Abdul Halim yang juga merupakan Yang di-Pertuan Agong dibacakan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah pada majlis perasmian Persidangan Dewan.

Tuanku Abdul Halim bertitah, pelbagai ketegangan agama dan ideologi perkauman yang sedang berlaku dalam masyarakat terutama sekali di pentas media sosial, membayangkan sikap tidak beradab terhadap pelbagai keputusan yang telah dimuktamadkan oleh datuk nenek semua warga.

"Hubungan kontrak sosial antara semua pihak, baik antara raja dengan rakyat, penguasa dengan warga awam, mahupun antara pelbagai golongan dan kaum adalah sendi dan intisari kewujudan dan keharmonian negara dan bangsa.

"Inilah juga satu daripada prinsip Rukunegara yang telah dimuktamadkan sebagai Keluhuran Perlembagaan, maka wajib semua pihak berpegang teguh kepada prinsip ini demi kelangsungan negara bangsa kita," titah baginda.

Dalam perkembangan lain, baginda juga mahu menarik perhatian semua pihak terhadap perkembangan krisis rakyat Islam di negara-negara lain.

"Semua peristiwa ini meruntun hati beta. Krisis di Gaza khususnya, bukanlah konflik agama tetapi konflik kemanusiaan yang membabitkan pembersihan etnik secara sistematik oleh rejim terkutuk Zionis Israel," titah baginda.

Sementara itu, baginda turut menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga dan waris mangsa yang hilang bersama pesawat Malaysian Airlines MH370 dan yang meninggal dunia dalam tragedi MH17.

"Semoga Allah memberikan petunjuk dan memudahkan pencarian pesawat MH370," titah baginda.


Kedah , Sultan Kedah

Artikel Sebelum

Kontraktor Melecur Disimbah Asid

Artikel Berikut

Pelajar Tingkatan 3 Maut Rempuh Jip

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?