Raja Muda Perlis Mohon Kerajaan Pusat Bina Lapangan Terbang Di Perlis

Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail
PADANG BESAR: Kerajaan pusat diminta mempertimbangkan pembinaan sebuah lapangan terbang di Perlis kerana ia bakal menjadi daya penarik dan memberi impak positif untuk menarik pelaburan asing.

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah Lembah Chuping di sini adalah lokasi yang sesuai kerana bersempadan dengan Thailand.

"Kita meminta lapangan terbang ini bukan kerana Perlis belum memilikinya tetapi kerana faktor geografi dan ekonomi," titah baginda pada majlis penyerahan kuih raya kepada anggota agensi pasukan keselamatan yang bertugas di sempadan Malaysia/Thailand di sini pada Aidilfitri ini.

Berangkat pada majlis itu ialah Raja Puan Muda Perlis Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil. Turut hadir Menteri Besar Datuk Seri Azlan Man dan isteri Datin Seri Nor Aswana Omar dan anggota Exco kerajaan negeri.

Menurut baginda, projek lapangan terbang itu boleh dilaksanakan berkonsep "Sharing Airport" bersama-sama Thailand baik dari segi penggunaan tanah, kos pembinaan, pendapatan, penggunaan terminal dan landasan.

Baginda menambah konsep ini dipraktikkan oleh Switzerland dan Perancis sejak berdekad lamanya iaitu di Cointrin, Geneva (GVA) dan antara Switzerland, Perancis dan Jerman di Euro Airport Basel (BSL) Mulhouse Freiburg walaupun tapaknya berada di kawasan Saint-Louis Perancis.

"Jika kerajaan pusat boleh menimbang membina sebuah lapangan terbang baharu di Kulim (Kedah) atau menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas Pulau Pinang, tiada salah untuk membina satu di Perlis," titah baginda.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah pembinaan lapangan terbang di Padang Besar bakal memberi kesan terhadap pembangunan Kuala Perlis, Bukit Kayu Hitam di Kedah dan selatan Thailand.

Baginda menambah landasan kereta api elektrik dari Padang Besar ke Johor Baharu yang dijangka beroperasi tidak lama lagi di samping Pelabuhan Darat tercanggih dirancang dibina di Padang Besar oleh kerajaan negeri akan menggalakkan aktiviti import dan eksport di kawasan terbabit.

Azlan semasa ditemui pemberita berkata kerajaan negeri turut menyenaraikan cadangan pembinaan "Lapangan Terbang Kecil" atau "Air Strip" di Padang Besar sebagai antara projek dikemukakan kepada kerajaan pusat untuk dipertimbang dan dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Ke-11.

"Kita mempunyai kawasan yang sesuai di Lembah Chuping untuk dijadikan Air Strip namun jika kerajaan pusat merasakan lapangan terbang lebih sesuai kita menerimanya dengan hati terbuka," katanya.

Artikel Sebelum

Tiada Catuan Air Di Selangor

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain