Tabung Gaza: Polis Pantau Aktiviti Minta Derma Tanpa Permit

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) sentiasa memantau kegiatan individu atau pertubuhan yang meminta derma untuk tabung kemanusiaan tanpa permit.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata sebarang kegiatan untuk mengutip derma untuk sesuatu kempen kemanusiaan perlu memohon dan mendapatkan permit daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Adalah salah jika mereka yang tidak memohon dan tidak mempunyai permit untuk menjalankan aktiviti itu kepada orang awam. Mereka boleh ditangkap dan dikenakan tindakan undang-undang," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan terdapat sindiket yang cuba mengaut untung dengan mengutip derma tabung kemanusiaan untuk Palestin/Gaza.

Sementara itu, penganalisis jenayah Kamal Affendi berkata orang ramai dinasihatkan tidak mudah percaya dalam memberi derma kepada pusat derma bergerak di sekitar ibu kota.

"Ini dikhuatiri pusat derma bergerak itu hanya menggunakan gambar mangsa Palestin untuk mendapat simpati sebaliknya ia digunakan untuk mengaut keuntungan dan mengambil kesempatan.

"Sebelum menderma seeloknya minta mereka tunjukkan permit kebenaran yang dikeluarkan polis terlebih dahulu dan barulah menderma," katanya ketika dihubungi.

Kamal menyarankan orang ramai menderma kepada tabung kemanusiaan yang dianjurkan badan bukan kerajaan (NGO) seperti Amal Palestin.

"Ini kerana mereka mempunyai permit kebenaran serta terjamin dari segi pengurusan," katanya.
Tabung Gaza, Palestin

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain