Laporan Audit: KPTM Hadapi Masalah Kutip Hutang Bekas Pelajar - Semasa | mStar

Laporan Audit: KPTM Hadapi Masalah Kutip Hutang Bekas Pelajar

PETALING JAYA: Kolej Poly-Tech MARA Sdn. Bhd (KPTM), milik penuh Majlis Amanah Rakyat (Mara) berhadapan dengan hutang bekas pelajar berjumlah RM19.36 juta walaupun mencatatkan keuntungan sejak 2008.

Menurut siri kedua Laporan Ketua Audit Negara 2013, setakat Jun 2013, terdapat bekas pelajar yang berhutang berjumlah RM19.36 juta kepada KPTM dengan RM18.35 juta daripada mereka yang membiayai pembiayaan mereka secara persendirian.

Pihak audit berkata, prestasi ejen kutipan kurang memuaskan kerana bilangan hutang yang berjaya dikutip sepenuhnya rendah iaitu kurang 30 peratus.

KPTM hanya berjaya mengutip RM1.61 juta pada Jun tahun lepas walaupun melantik empat ejen kutipan hutang dengan memperoleh RM6.47 juta daripada 2,210 bekas pelajar.

"Dengan kurang 30% hutang pelajar yang berjaya dikutip, prestasi ejen kutipan kurang memuaskan," kata Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dalam laporan itu,

KTPM yang memberi maklum balas berkata, kontrak ejen kutipan yang berprestasi rendah akan ditamatkan di samping menubuhkan satu petugas khas untuk melengkapkan data pembayaran dengan baik.

Laporan itu turut menunjukkan bahawa KTPM kehilangan 42% daripada bilangan pelajar yang walaupun telah melebihi kadar pendaftaran tahunan yang disasarkan antara 2010 dan tahun lepas. 

"Antara 33.4% dan 42.2% adalah pelajar yang sama ada berhenti atau telah gagal untuk meneruskan pengajian mereka.

"Ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti pelajar yang baru mendaftar menerima tawaran daripada institusi-institusi pengajian tinggi lain, gagal dalam peperiksaan dan masalah peribadi," kata Ambrin.

Sebagai tindak balas, KPTM berkata bahawa kontrak pemungut hutang yang berprestasi rendah akan ditamatkan di samping menubuhkan satu pasukan petugas khas untuk melengkapkan data pembayaran cemerlang. 
Selain laporan itu menyatakan bahawa KPTM juga telah kehilangan 42% daripada bilangan yang walaupun telah melebihi kadar enrolmen tahunan yang disasarkan antara 2010 dan tahun lepas. 
"Antara 33.4% dan 42.2% pelajar sama ada berhenti atau telah gagal untuk meneruskan pengajian mereka. 
"Ini adalah disebabkan oleh beberapa faktor seperti pelajar yang baru mendaftar yang menerima tawaran dari institusi-institusi pengajian tinggi, gagal dalam peperiksaan dan masalah peribadi," kata Ambrin dalam laporan itu.
Kolej Polytech Mara , KPTM , Mara

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan