Tiada Kenaikan Tambang Bas Ekspres Aidilfitri Ini - Semasa | mStar

Tiada Kenaikan Tambang Bas Ekspres Aidilfitri Ini

Pengusaha bas ekspres boleh menjual tiket sempena Aidilfitri mulai sekarang mengikut kadar tambang sedia ada.
PETALING JAYA: Tiada kenaikan tambang bas ekspres menjelang Aidilfitri ini, sebaliknya ketetapan mengenai kadar baharu  akan diputuskan selepas sambutan perayaan itu.

Perkara itu disahkan Persatuan Pengusaha-Pengusaha Bas SeMalaysia (PMBOA) kepada mStar Online.

Sehubungan itu, Presidennya, Datuk Mohamad Asfar Ali meminta pengusaha bas menjual tiket bas ekspres mengikut kadar ditetapkan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sebelum ini.

"Semua pengusaha bas boleh menjual tiket sempena Aidilfitri mulai sekarang mengikut harga tambang sedia ada," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Khamis.

Mohamad Asfar berkata, beliau dimaklumkan bahawa kerajaan hanya akan menetapkan kadar tambang baharu bagi bas ekspres  selepas sambutan Aidilfitri.

Katanya, PMBOA bersetuju dengan komitmen kerajaan itu kerana tidak mahu penumpang terbeban dengan tambang baharu itu.

"Kita juga tidak mahu merosakkan 'mood' mereka yang ingin balik ke kampung halaman untuk meraikan hari raya bersama keluarga masing-masing," katanya.

Pada masa sama, beliau berharap kerajaan menunaikan janji untuk menaikkan kadar tambang seperti diusulkan PMBOA kepada SPAD pada Jun tahun lalu.

"Sebagaimana kita bersetuju dengan hasrat murni itu, kita harap kerajaan juga akan tunaikan janji untuk menaikkan kadar tambang seperti yang diminta," katanya.

Pada Jun tahun lalu, PMBOA mengusulkan cadangan kepada SPAD untuk menaikkan tambang bas ekspres sebanyak 30 peratus kerana berlaku peningkatan terhadap kos operasi.

Katanya, kenaikan itu perlu dilaksanakan kerana kali terakhir harga tiket disemak semula adalah pada 2008.

Mohamad Asfar berkata, peningkatan harga alat ganti yang bukan barang kawalan dan minyak pelincir iaitu bahan wajib bagi setiap bas juga menaikkan kos pengusaha bas.Artikel Lain