Kes Culik: Sabah Kuatkuasa SOP Kawal Bot Asing - Semasa | mStar

Kes Culik: Sabah Kuatkuasa SOP Kawal Bot Asing

Gambar Hiasan

KOTA KINABALU: Susulan tiga insiden penculikan di pantai timur Sabah dalam tempoh enam bulan lalu, kerajaan negeri mengisytiharkan penguatkuasaan 'Laluan Ditetapkan' di sepanjang perairan Sabah bermula Jumaat.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman berkata, perisytiharan itu seiring keputusan Kabinet dan Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri (JKKN) Khas Sabah untuk mengambil semua langkah perlu dalam mempertingkatkan kawalan keselamatan perairan di pantai timur negeri ini bagi memastikan kejadian sama tidak berulang.

"Enam pelabuhan yang dikenal pasti sebagai tempat pintu masuk ialah pelabuhan Kudat, Sandakan, Lahad Datu, Semporna, Tawau yang terletak dalam Zon Selamat Timur Sabah (Esszone) dan pelabuhan Kota Kinabalu," katanya.

Sehubungan itu, satu Prosedur Operasi Standard (SOP) Laluan Ditetapkan untuk mengawal selia bot asing yang keluar masuk perairan negeri ini turut dikuatkuasakan atau dilaksanakan kerajaan negeri.

"Perisytiharan Laluan Ditetapkan itu merupakan kaedah untuk memantau pergerakan bot asing keluar masuk perairan Sabah, mencegah pelanggaran perundangan Malaysia dengan memberi fokus kepada aspek keselamatan, kawal selia aktiviti perdagangan serta keselamatan pelayaran.

"Laluan Ditetapkan itu juga akan membantu pasukan keselamatan dan agensi penguatkuasaan maritim negara mengawal pergerakan bot asing di perairan Sabah, menentukan pergerakan bot lebih teratur dan terlibat dalam aktiviti sosio-ekonomi yang sah sahaja," katanya.

Beliau membuat kenyataan itu selepas diberi taklimat susulan mesyuarat penyelarasan penguatkuasaan SOP tersebut melibatkan pelbagai agensi keselamatan yang dipengerusikan Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) Datuk Mohammad Mentek.

Musa, yang juga Pengerusi Esscom, berkata SOP Laluan Ditetapkan yang diisytiharkan itu, antara lain, bertujuan memastikan keseragaman dalam pelaksanaan penguatkuasaan Laluan Ditetapkan, di samping pemantauan penguatkuasaan secara bersepadu dan sistematik.

"Kejadian pencerobohan pengganas Sulu di Tanduo, Lahad Datu pada 12 Feb tahun lepas dan tiga insiden penculikan dalam tempoh enam bulan lepas menuntut usaha memperketatkan kawalan perairan perbatasan pantai negeri Sabah, sekali gus mengelak kejadian serupa berulang," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Agong cari penyelesaian terbaik