Himpunan 1 Mei: NGO Serah Salinan Keputusan Mahkamah Nik Nazmi Kepada Polis - Semasa | mStar

Himpunan 1 Mei: NGO Serah Salinan Keputusan Mahkamah Nik Nazmi Kepada Polis

Eric Paulsen
Eric Paulsen.

KUALA LUMPUR: Sekumpulan badan bukan kerajaan (NGO) yang berkumpul di polis Bukit Aman pada Rabu menyerahkan salinan keputusan Mahkamah Rayuan baru-baru ini, yang mengisytiharkan bahawa adalah tidak mengikut perlembagaan untuk mendakwa penganjur perhimpunan yang tidak memberi notis 10 hari lebih awal kepada polis, kepada Ketua Polis Negara menjelang Himpunan Aman Membantah Pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada 1 Mei.

Pada pukul 2 petang, sekumpulan kecil bersama wakil-wakil daripada pelbagai badan bukan kerajaan termasuk Lawyers for Liberty, Bersih, Suaram, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan Amnesty International menyerahkan salinan penghakiman itu kepada wakil KPN, Penolong Urusetia Ketua Polis Negara Komunikasi Korporat ACP Datin Asmawati Ahmad.

"Kami berharap selepas Ketua Polis Negara melihat penghakiman itu, beliau tidak akan bertindak dalam tidak  tahu atau berpura-pura tidak tahu bahawa wujud satu keputusan di Mahkamah Rayuan yang jelas mengatakan bahawa adalah salah untuk menetapkan perhimpunan aman sebagai jenayah dan supaya kamu tidak menghukum penganjur di bawah PAA (Akta Perhimpunan Aman)," kata Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty, Eric Paulsen.

"Kami berharap perhimpunan tersebut berjalan dengan lancar dan penganjur tidak akan diheret ke mahkamah disebabkan perkara itu," katanya.

Pada Jumaat, Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad untuk menggugurkan pertuduhan terhadapnya di bawah S9 ( 1) Akta Perhimpunan Aman (PAA) untuk menganjurkan perhimpunan Black 505 di Stadium Kelana Jaya pada Mei 2013.

Mahkamah memutuskan bahawa kegagalan ketetapan jenayah itu untuk memberi notis 10 hari untuk menganjurkan perhimpunan di bawah S9 (5) PAA tidak mengikut perlembagaan.

Kesan kepada penghakiman itu, Paulsen menjelaskan, peruntukan PAA bersifat sebagai nasihat.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain