MH370: Kami Juga Mahukan Jawapan, Kata Chew Kepada Keluarga Warga China - Semasa | mStar

MH370: Kami Juga Mahukan Jawapan, Kata Chew Kepada Keluarga Warga China

Chew Mei Fun
Chew Mei Fun.

BEIJING: Malaysia tidak mempunyai niat juga tiada kemampuan untuk menyembunyikan fakta dalam kes kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 , kata Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun.

"Kami tidak mempunyai kuasa untuk mempengaruhi dan mereka juga tidak mungkin akan merahsikannya di dalam era ini di mana teknologi dan komunikasi begitu maju.

"Jika anda tidak percaya kepada kami, adakah anda akan mempercayakan negara-negara yang mengambil bahagian dalam operasi mencari?" kata Chew pada taklimat kepada waris keluarga penumpang warga China di Lido Hotel di sini.

Chew, yang dilantik pegawai khas oleh Kabinet untuk meneliti perkara-perkara berkaitan dengan keluarga penumpang berkata, beliau akan berurusan dengan kesemua mereka dengan sabar dan hati yang terbuka.

Ahli-ahli keluarga penumpang berkata, kebajikan mereka sendiri adalah perkara kedua dan menegaskan bahawa mereka mahu mendapatkan jawapan kepada pertanyaan mereka yang dibangkitkan beberapa minggu lalu.

Sebahagian daripada mereka begitu beremosi semasa taklimat yang berlangsung selama tiga dan setengah jam itu, bagi menuntut jawapan kepada permintaan mereka.

Chew bagaimanapun berkata, "Saya harap anda dapat memahami bahawa kami tidak dapat memberikan jawapan kepada beberapa soalan-soalan anda, kerana kes itu masih dalam siasatan.

"Kami di sini dengan niat yang baik. Kami tidak menyembunyikan maklumat daripada anda dan kami juga sedang mencari jawapan," katanya

Artikel Sebelum

Selangor Teruskan Pembinaan Kidex

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain