Bayaran Lesen Memandu Kereta Dan Motosikal OKU Dihapuskan - Kong Cho Ha - Semasa | mStar

Bayaran Lesen Memandu Kereta Dan Motosikal OKU Dihapuskan - Kong Cho Ha

LUMUT: Kementerian Pengangkutan pada Jumaat mengumumkan penghapusan bayaran lesen memandu kepada kira-kira 230,000 pemegang lesen motosikal dan kereta dalam kalangan orang kurang upaya (OKU).

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha berkata bagi golongan OKU yang memegang lesen motosikal penghapusan bayaran itu berkuatkuasa hari ini manakala kepada pemegang lesen memandu kereta ia akan berkuatkuasa 1 Mei.

"Walaupun sebelum ini bayaran cukai jalan untuk kenderaan OKU telah dihapuskan, namun mereka tetap membayar kadar fi lesen memandu yang sama seperti pemandu biasa. "Jadi pemegang lesen memandu motosikal dan kereta dikecualikan membayar fi lesen tetapi hanya membayar RM2 setahun untuk kos lesen sahaja," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program penyeragaman lesen memandu vokasional di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Seri Manjung dekat sini, Jumaat.

Selain itu, Kong berkata fi ujian memandu bagi OKU yang dikenakan sebanyak RM10 sebelum ini juga turut dihapuskan berkuatkuasa hari ini.

Katanya langkah itu selaras dengan hasrat kerajaan dalam usaha membantu dan meringankan kos sara hidup golongan berkenaan.

Pada majlis sama, Kong turut mengumumkan penyeragaman bayaran tahunan bagi lebih 150,000 pemandu yang memiliki lesen memandu kenderaan barang (GDL)dan kenderaan pengangkutan awam (PSV), juga berkuatkuasa hari ini.

"Bermula hari ini, pemandu tidak lagi perlu membayar fi tahunan berasingan untuk GDL dan PSV, sebaliknya hanya menjelaskan satu bayaran untuk kedua-dua jenis lesen tersebut.

"Sebelum ini, pemandu lori yang turut membawa bas perlu membayar RM20 setiap tahun untuk GDL dan RM20 lagi untuk PSV kerana dua jenis lesen adalah berlainan.

"Berikutan penyeragaman GDL dan PSV ke dalam hanya satu lesen ini, pemandu hanya perlu menjelaskan fi untuk satu lesen sahaja iaitu RM20 setahun berbanding RM40 sebelumnya," katanya yang juga Anggota Parlimen Lumut.

Beliau berkata selain penstrukturan bayaran lesen tersebut, tarikh tamat lesen pemandu juga akan diselaras mengikut tarikh lahir pemegang lesen.

Langkah kementerian menyelaraskan tarikh tamat lesen vokasional kepada tarikh lahir pemandu dibuat supaya mereka tidak terlupa untuk memperbaharui lesen masing-masing, katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Baharuddin Sasterawan Negara Ke-12

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.