Tiada Haiwan Hilang - Perhilitan

MELAKA: Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) menafikan dakwaan bahawa 230 haiwan hilang dari Zoo Melaka.

Ketua Pengarah Perhilitan, Datuk Abd Rasid Samsudin berkata, haiwan tersebut telah dipindahkan ke pusat penyelamatan hidupan liar.

Beliau berkata, haiwan tersebut terdiri daripada haiwan yang diserahkan orang awam, diselamatkan oleh pihak jabatan atau dirampas.

"Haiwan tersebut merupakan aset bernyawa yang menjadi milik kerajaan. Haiwan itu dipindahkan ke pusat penyelamatan hidupan liar di bawah bidang kuasa Perhilitan.

"Spesies asli akan menjalani rawatan pemulihan sebelum dilepaskan ke habitat semula jadi," katanya dalam satu kenyataan.

Pada Khamis, Dr Razeem Mazlan Abdullah, yang merupakan pengerusi jawatankuasa kecil kebajikan haiwan dan etika bagi pengendali zoo, penternak, persatuan peniaga haiwan dan hidupan liar persatuan (P4PHM), mendakwa haiwan tersebut telah hilang selepas Jabatan Perhilitan menyerahkan pengurusan zoo kepada sebuah konsortium swasta.

Mengulas mengenai dakwaan Dr Razeem mengenai kematian dua ekor zirafah, Abd Rasid berkata hanya seekor mati akibat tekanan darah rendah secara mengejut dan kecederaan mengejutkan.

Beliau berkata, Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar telah menubuhkan jawatankuasa khas untuk menyiasat dakwaan itu.

"Dr Razeem dan P4OHM boleh menfailkan aduan secara rasmi dengan Jabatan Perbendaharaan dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika berlaku sebarang salah laku oleh pegawai zoo dalam menguruskan aset kerajaan," katanya.

Sementara itu, Pengarah Zoo Melaka dan Safari Night, Azman Ghazali berkata, pengurusan baru zoo tersebut menyedari lokasi penempatan haiwan-haiwan terbabit.

Presiden P4PHM, Abdullah Ahmad Mahmood mengalu-alukan langkah kementerian untuk menyiasat dakwaan tersebut.

"Kami juga berharap satu audit dijalankan terhadap haiwan-haiwan yang dipindahkan dari zoo berkenaan untuk mengenal pasti di mana pelbagai spesies itu ditempatkan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain