Tiada Haiwan Hilang - Perhilitan - Semasa | mStar

Tiada Haiwan Hilang - Perhilitan

MELAKA: Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) menafikan dakwaan bahawa 230 haiwan hilang dari Zoo Melaka.

Ketua Pengarah Perhilitan, Datuk Abd Rasid Samsudin berkata, haiwan tersebut telah dipindahkan ke pusat penyelamatan hidupan liar.

Beliau berkata, haiwan tersebut terdiri daripada haiwan yang diserahkan orang awam, diselamatkan oleh pihak jabatan atau dirampas.

"Haiwan tersebut merupakan aset bernyawa yang menjadi milik kerajaan. Haiwan itu dipindahkan ke pusat penyelamatan hidupan liar di bawah bidang kuasa Perhilitan.

"Spesies asli akan menjalani rawatan pemulihan sebelum dilepaskan ke habitat semula jadi," katanya dalam satu kenyataan.

Pada Khamis, Dr Razeem Mazlan Abdullah, yang merupakan pengerusi jawatankuasa kecil kebajikan haiwan dan etika bagi pengendali zoo, penternak, persatuan peniaga haiwan dan hidupan liar persatuan (P4PHM), mendakwa haiwan tersebut telah hilang selepas Jabatan Perhilitan menyerahkan pengurusan zoo kepada sebuah konsortium swasta.

Mengulas mengenai dakwaan Dr Razeem mengenai kematian dua ekor zirafah, Abd Rasid berkata hanya seekor mati akibat tekanan darah rendah secara mengejut dan kecederaan mengejutkan.

Beliau berkata, Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar telah menubuhkan jawatankuasa khas untuk menyiasat dakwaan itu.

"Dr Razeem dan P4OHM boleh menfailkan aduan secara rasmi dengan Jabatan Perbendaharaan dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika berlaku sebarang salah laku oleh pegawai zoo dalam menguruskan aset kerajaan," katanya.

Sementara itu, Pengarah Zoo Melaka dan Safari Night, Azman Ghazali berkata, pengurusan baru zoo tersebut menyedari lokasi penempatan haiwan-haiwan terbabit.

Presiden P4PHM, Abdullah Ahmad Mahmood mengalu-alukan langkah kementerian untuk menyiasat dakwaan tersebut.

"Kami juga berharap satu audit dijalankan terhadap haiwan-haiwan yang dipindahkan dari zoo berkenaan untuk mengenal pasti di mana pelbagai spesies itu ditempatkan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain