230 Haiwan Didakwa Hilang Di Zoo Melaka - Semasa | mStar

230 Haiwan Didakwa Hilang Di Zoo Melaka

MELAKA: Kes yang melibatkan kematian Beruang Matahari dan kuda lumba di Zoo Melaka dan Safari Malam beralih kepada dakwaan bahawa 230 haiwan di zoo itu 'hilang dan tidak dapat dikesan'. Penemuan itu berlaku pada 1 Januari dalam pengiraan senarai stok haiwan apabila Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) menyerahkan pengurusan zoo itu kepada sebuah konsortium swasta, kata pakar zoologi.

Dr Razeem Mazlan Abdullah, yang merupakan pengerusi jawatankuasa kecil kebajikan haiwan dan etika bagi pengendali zoo, penternak, persatuan peniaga haiwan dan hidupan liar persatuan (P4PHM), berkata senarai haiwan yang hilang termasuklah beberapa haiwan mamalia, reptilia dan burung yang didapati hilang dalam masa dua minggu selepas penyenaraian pertama disiapkan pada 20 Disember.

"Satu persoalan besar ialah apa yang telah berlaku kepada semua haiwan-haiwan itu dan di mana mereka diletakkan atau dipindahkan," katanya, Khamis.

P4PHM mempunyai keahlian asas hampir 4,000 individu.

Dr Razeem, yang mempunyai pengalaman zoologi percaya haiwan itu mungkin diserahkan kepada zoo lain atau individu-individu lain tanpa mematuhi prosedur yang diperlukan.

"Setahu saya, spesies yang dilindungi dan terancam tidak harus diserahkan kepada sesiapa oleh zoo di bawah kerajaan tanpa kelulusan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar," katanya, sambil menambah percanggahan berlaku sebelum dijalankan penyerahan Zoo Melaka kepada syarikat swasta.

Dr Razeem meminta bekas pengurusan zoo menjelaskan percanggahan dalam senarai yang berlaku.

Beliau berkata haiwan telah dihantar ke zoo kira-kira tiga tahun lalu dan penilaian pertama terhadap senarai telah dilakukan pada 20 Disember lepas oleh kumpulan beliau.

Walau bagaimanapun, terdapat 230 haiwan hilang apabila penilaian senarai kedua dibuat pada 1 Januari.

Dr Razeem berkata lebih 100 haiwan jenis mamalia, 27 reptilia dan 57 burung pelbagai spesis telah hilang apabila pengambilan senarai dilakukan.

Antaranya ialah beruang, harimau, dingos, harimau bintang dan rusa.

Dr Razeem berkata haiwan yang didapati hilang dari senarai kedua juga termasuk buaya, tuntung sungai dan beberapa jenis burung.

"Dari rekod kami, dua ekor zirafah mati apabila mereka dipindahkan ke zoo lain sebelum penyerahan kepada syarikat swasta," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

68,000 Individu Kaya Di Malaysia Pada 2015

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain