Dolomite Gesa Kerajaan Selangor Pertimbang Projek Kondo Batu Caves - Semasa | mStar

Dolomite Gesa Kerajaan Selangor Pertimbang Projek Kondo Batu Caves

KUALA LUMPUR: Dolomite Corp Bhd, pemaju projek kontroversi Batu Caves Dolomite Park Avenue Condominium, menggesa kerajaan negeri Selangor supaya mengkaji semula keputusan untuk membatalkan projek itu.

Syarikat itu menjelaskan bahawa setakat ini, tiada notis pembatalan diserahkan kepada pemaju.

Pengarah Urusan Lew Choong Keong berkata syarikat kecewa dengan kerajaan negeri kerana membatalkan kelulusan pembangunan untuk projek itu tanpa sebarang notis atau rundingan dengan pemaju.

"Kami kecewa dengan keputusan Menteri Besar membatalkan projek berdasarkan sebab-sebab keselamatan dan perlindungan alam sekitar. "Sejak pengumuman oleh Menteri Besar Selangor berhubung pembatalan kelulusan pembangunan yang diberikan untuk projek ini, yang kami hanya mendapat tahu melalui laporan media, Majlis Perbandaran Selayang masih belum mengeluarkan perintah pembatalan bertulis kepada pemaju yang menyebabkan kami dalam keadaan terawang-awang.

"Malangnya, dua usaha kami untuk bertemu dengan Menteri Besar untuk membentangkan penyelidikan mendalam dan penemuan kami, sebelum pengumuman keputusan itu, telah tidak dilayan," katanya pada sidang akhbar di sini, Jumaat.

Projek kondominium mewah 29 tingkat, Dolomite Park Avenue itu menimbulkan kontroversi memandangkan kedudukannya yang berdekatan dengan kuil Batu Caves, tempat tumpuan penganut agama Hindu.

Projek tersebut, dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM248 juta, juga menarik kritikan daripada banyak pihak mengenai kesan negatif pembangunan terhadap kuil Batu Caves itu dan patung Dewa Murugan, tertinggi di dunia, yang terletak di kaki bukit berkenaan.

Lew berkata disebabkan kelewatan dan pembatalan perintah pembangunan baru-baru ini, kira-kira 100 pembeli membatalkan pembelian mereka, daripada jualan awal sebanyak 293 unit, dalam bulan pertama pelancaran projek itu.

Beliau berkata kira-kira 100 pembeli, sementara itu, telah menandatangani perjanjian jual beli (SPA), dengan harapan isu ini akan diselesaikan.

Pada taklimat berkenaan, syarikat perunding kejuruteraan bebas, G&P Geotechnics Sdn Bhd, mengklasifikasikan kes itu sebagai satu projek yang 'tidak membahayakan'.

Pengarah Urusannya, Dr Gue See Sew, berkata kerja-kerja pembinaan bawah tanah dan cerucuk bagi projek itu akan mempunyai kesan yang sedikit sahaja, di mana tiada langkah pencegahan spesifik diperlukan.

"Pemaju juga sedar mengenai isu-isu ini dan mereka hanya menggunakan mesin yang tidak bergetar untuk kerja-kerja seperti penggerudian dan sebagainya. "Ini tidak akan merosakkan patung Dewa Murugan yang kedudukannya 138 meter dari sempadan projek dan kepada kuil Batu Caves, yang terletak 170 meter darinya," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain