Kenaikan Pangkat Anggota ATM Sedang Dilaksanakan - Panglima ATM - Semasa | mStar

Kenaikan Pangkat Anggota ATM Sedang Dilaksanakan - Panglima ATM

PASIR MAS: Penambahbaikan perkhidmatan khususnya bagi kenaikan pangkat anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melalui kaedah 'time-based' sebagaimana diumumkan dalam Belanjawan 2013 sedang dilaksanakan dan mendapat sambutan baik warga tentera.

Menyatakan demikian, Panglima ATM Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, berkata ia satu lonjakan besar di mana anggota yang telah berkhidmat lima tahun ke atas tetapi masih berpangkat prebet akan dinaikkan ke lans koperal.

Manakala yang berpangkat lans koperal yang berkhidmat 10 tahun ke atas akan dinaikkan ke pangkat korporal, ujar beliau.

"Bukan kerana mereka tidak layak, mereka layak tetapi disebabkan kekangan perjawatan untuk mereka dan kenaikan pangkat tersebut setelah mereka memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan seperti menjalani kursus dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas melawat kawasan pos Ops Wawasan sempadan Kelantan-Thailand di Rantau Panjang di sini, Rabu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Belanjawan 2013 pada September lalu, mengumumkan kerajaan bersetuju meningkatkan peluang kenaikan pangkat anggota ATM melalui kaedah 'time-based'.

Zulkifeli berkata kenaikan pangkat tersebut yang akan dilaksanakan secara berterusan memberi manfaat kepada ribuan anggota tentera untuk mereka menikmati kehidupan yang lebih baik.

Beliau juga berkata mulai semalam, pegawai dan anggota tentera menerima bayaran insentif khas RM200 sebulan sebagaimana yang diumumkan dalam belanjawan tersebut.

Mengenai lawatannya ke kawasan Ops Wawasan tersebut, Zulkifeli berkata kawalan oleh anggota tentera di kawasan tersebut berjalan lancar walaupun sesetengah kawasan dilanda banjir.

Turut hadir Panglima Medan Tentera Darat Left Jen. Datuk Seri Zulkiple Kassim, Panglima Divisyen Kedua Infantri Mej Jen. Datuk Azizan Md Delin dan Panglima Briged Kelapan Infantri Brig. Jen. Datuk Mohamad Zaki Hamzah. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain