Kenaikan Pangkat Anggota ATM Sedang Dilaksanakan - Panglima ATM - Semasa | mStar

Kenaikan Pangkat Anggota ATM Sedang Dilaksanakan - Panglima ATM

PASIR MAS: Penambahbaikan perkhidmatan khususnya bagi kenaikan pangkat anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melalui kaedah 'time-based' sebagaimana diumumkan dalam Belanjawan 2013 sedang dilaksanakan dan mendapat sambutan baik warga tentera.

Menyatakan demikian, Panglima ATM Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, berkata ia satu lonjakan besar di mana anggota yang telah berkhidmat lima tahun ke atas tetapi masih berpangkat prebet akan dinaikkan ke lans koperal.

Manakala yang berpangkat lans koperal yang berkhidmat 10 tahun ke atas akan dinaikkan ke pangkat korporal, ujar beliau.

"Bukan kerana mereka tidak layak, mereka layak tetapi disebabkan kekangan perjawatan untuk mereka dan kenaikan pangkat tersebut setelah mereka memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan seperti menjalani kursus dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas melawat kawasan pos Ops Wawasan sempadan Kelantan-Thailand di Rantau Panjang di sini, Rabu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Belanjawan 2013 pada September lalu, mengumumkan kerajaan bersetuju meningkatkan peluang kenaikan pangkat anggota ATM melalui kaedah 'time-based'.

Zulkifeli berkata kenaikan pangkat tersebut yang akan dilaksanakan secara berterusan memberi manfaat kepada ribuan anggota tentera untuk mereka menikmati kehidupan yang lebih baik.

Beliau juga berkata mulai semalam, pegawai dan anggota tentera menerima bayaran insentif khas RM200 sebulan sebagaimana yang diumumkan dalam belanjawan tersebut.

Mengenai lawatannya ke kawasan Ops Wawasan tersebut, Zulkifeli berkata kawalan oleh anggota tentera di kawasan tersebut berjalan lancar walaupun sesetengah kawasan dilanda banjir.

Turut hadir Panglima Medan Tentera Darat Left Jen. Datuk Seri Zulkiple Kassim, Panglima Divisyen Kedua Infantri Mej Jen. Datuk Azizan Md Delin dan Panglima Briged Kelapan Infantri Brig. Jen. Datuk Mohamad Zaki Hamzah. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?