Amal Kesederhanaan Dan Berpegang Pada Kepercayaan Masing-Masing - PM - Semasa | mStar

Amal Kesederhanaan Dan Berpegang Pada Kepercayaan Masing-Masing - PM

SANDAKAN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu rakyat mengamalkan kesederhanaan dan pada masa yang sama berpegang kepada kepercayaan masing-masing.

Beliau berkata perbezaan kaum dan agama bukan merupakan sebab masyarakat berpecah-belah tetapi berpunca daripada kalangan mereka yang terlalu taksub dengan amalan mereka.

"Kita ada ekstremis Islam dan kita juga ada ekstremis Kristian, tetapi masalahnya bukan berpunca daripada agama. "Walaupun kita mempunyai perbezaan dalam pegangan agama kita, agama kita berkongsi nilai-nilai baik yang membolehkan kita hidup bersama sebagai rakyat Malaysia. "Saya percaya jika anda seorang Islam yang baik, anda akan disukai oleh orang bukan Islam. Begitu juga dengan penganut agama Kristian. Jika anda penganut Kristian yang baik, anda juga akan disukai oleh bukan penganut Kristian," katanya pada majlis makan tengah dengan Jawatankuasa Gereja-Inter Sandakan di sini, Ahad. Najib menjelaskan sebab beliau mengilhamkan konsep 1Malaysia ialah untuk menyediakan asas bagi toleransi yang akan membawa kepada penerimaan dan peluang untuk rakyat meraikan perayaan berbeza.

"Apabila kita dapat meraikan perayaan kaum lain, ini bermakna kita dapat menerima kepelbagaian cara hidup di Malaysia," katanya.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Penganjur majlis itu, Charles O. Pang, berkata sambutan Krismas peringkat kebangsaan, diperkenalkan pada 2008, merupakan platform baik untuk menggalakkan persefahaman bersama di kalangan rakyat berbilang kaum dan kebudayaan.

"Sesetengah orang tidak percaya, sebuah negara berbilang kaum dan kebudayaan seperti Malaysia boleh kekal bersatu dan bertamadun, dan mereka mahu menghalang kejayaan kita.

"Apabila kita bersama-sama menyambut perayaan seperti Krismas, kita sebenarnya menghantar mesej kepada mereka, mengenai betapa utuhnya kita untuk kekal bersatu," katanya.

Sementara itu, wakil jawatankuasa itu, Pastor Antonio Pang, mengucapkan terima kasih kepada Najib dan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman atas sokongan mereka terhadap kebebasan beragama di Malaysia, tidak terkecuali di Sandakan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain