Tiga Lagi Kumpulan 101 Pelajar Malaysia Di Syria Akan Dibawa Pulang Khamis

SEPANG: Kesemua 101 pelajar Malaysia di Syria akan dibawa pulang ke tanah air menerusi tiga kumpulan pada Khamis.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Richard Riot Anak Jaem berkata, mereka akan dibawa pulang menggunakan pesawat komersial yang akan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

"Terdapat tiga penerbangan esok (Khamis), satu dari Damsyik yang dijangka tiba pada pukul 2.55 petang dan dua penerbangan dari Beirut dijangka tiba pada pukul 2.10 petang dan 8.40 malam.

"Menjelang malam Khamis, kesemua akan dibawa pulang ke Malaysia dengan selamat," katanya kepada para pemberita ketika ditemui di Balai Ketibaan KLIA di sini, Rabu.

Richard berkata, sementara itu terdapat lapan pelajar yang enggan pulang ke tanah air.

"Kita sudah cuba memujuk mereka untuk pulang tetapi mereka masih enggan atas sebab peribadi. Kita tidak boleh paksa jika mereka tidak mahu.

"Apapun, difahamkan bahawa mereka bukan berada di tempat kritikal tetapi mereka berpindah ke tempat lain. Yang penting adalah keselamatan mereka," katanya.

Beliau menambah, proses pemindahan dan penghantaran pulang kesemua pelajar Malaysia adalah menerusi kerjasama Kementerian Luar, Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kedutaan Besar Malaysia di Syria.

"Keutamaan kami adalah memastikan kesemuanya selamat dan dibawa pulang ke Malaysia. Mereka akan berada di tanah air sehingga keadaan di Syria kembali pulih," kata Richard.

Kumpulan pertama pelajar Malaysia di Syria seramai tujuh orang tiba di tanah air pada pukul 4.11 petang Rabu, lewat lebih sejam daripada yang dijadualkan.

Ketibaan mereka di KLIA menerusi penerbangan Emirates EK346.

Tujuh pelajar terbabit ialah Abdul Halim Mohammad Ghazali, 21; Mohd Luqman Saidin, 23; Muhammad Afifuddin Md Tahir, 23; Muhammad Hasan Hilmi Hassan Shukri, 21; Muhammad Othman Zawawi, 23; Muhammad Rusydi Ilhami Ahmad Fahmi, 22; dan Syed Abdul Rahman Syed Ramli, 24.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain