suria

100,000 Anggota Penguat Kuasa Untuk Banteras Jenayah

KUALA LUMPUR: Seramai 100,000 penguat kuasa undang-undang akan disediakan akan untuk membanteras jenayah di bawah fasa kedua Program Transformasi Kerajaan (GTP), dengan memberi fokus kepada pencegahan kecurian pecah rumah dan kenderaan.

Di bawah GTP Roadmap 2.0, pengurangan kadar jenayah negara telah menyasarkan seramai 47,000 anggota polis dan yang lainnya terdiri daripada agensi penguatkuasaan lain seperti Rela dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang akan digunakan apabila diperlukan.

Bilangan lokasi panas jenayah akan ditingkatkan dari empat kepada dengan negeri Kedah dan Perak menyertai Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang, pembantu ketua unit Asst Supt Fatimah Abdul Hamid berkata pada Hari Terbuka GTP 2.0, Selasa.

Untuk mengelakkan kecurian, katanya kehadiran polis akan ditingkatkan di kawasan kediaman memandangkan kira-kira 150 kawasan perumahan di seluruh negara telah mengalami kadar pecah rumah yang tinggi, termasuk di Johor Baru, Petaling Jaya, Alor Setar dan Butterworth.

Berdasarkan unit ini, indeks jenayah pecah rumah ialah 18 peratus pada tahun lepas, dan kecurian kenderaan lebih 40 peratus.

ASP Fatimah berkata rakyat mahu Kerajaan untuk menumpukan perhatian kepada jenayah pecah rumah kerana ia boleh membawa kepada jenayah penculikan dan rogol.

"Akan ada pasukan penyiasat khusus di peringkat polis daerah untuk menangani kes pecah rumah," katanya.

"Ini akan meningkatkan kecekapan dan kecepatan dalam menyelesaikan kes. Teknologi rangkaian dan perisikan juga akan dipertingkatkan. "

Menurut analisis unit, sebanyak 80 peratus daripada jenayah pecah rumah didapati berlaku dari pukul 10 malam hingga 3 pagi manakala selebihnya berlaku pada pukul 11 pagi hingga 2 petang.

ASP Fatimah berkata kadar jenayah terus menurun tetapi orang ramai masih mempunyai persepsi negatif.

Berdasarkan maklumat, indeks jenayah telah berkurangan sebanyak 11.1 peratus daripada 177,520 kes pada tahun 2010 kepada 157,891 pada tahun lepas manakala jenayah jalanan turun dari 38,030 kepada 22,929.

Walaupun kadar jenayah menurun, sebanyak purata 419 kes dilaporkan setiap hari pada Mei.

Untuk mencegah kecurian kenderaan, Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) mencadangkan inisiatif seperti mengadakan tempat letak kereta yang terang, menggabungkan ciri-ciri keselamatan pada kenderaan dan membentuk pasukan penyiasatan yang berdedikasi.

Menurut Pemandu, kebanyakan kereta telah dicuri di tepi-tepi jalan, di rumah dan dari tempat letak kereta awam pada waktu malam, dengan model Proton dan Toyota mendahului senarai.

Kereta-kereta ini selalunya dihantar ke bengkel dan diceraikan untuk mendapatkan alat ganti manakalan yang lain diseludup ke luar negara, termasuk negara-negara jiran.

Artikel Lain