Dakwat Kekal Siap Sedia Untuk Pilihan Raya

PETALING JAYA: Dakwat kekal yang akan digunakan buat kali pertama bagi menandakan pengundi pada pilihan raya umum akan datang sudah bersedia untuk dihantar ke Malaysia.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, tempahan dibuat di sebuah kilang di mana ia kini dalam bersiap sedia untuk menghasilkannya dan menghantarkan dakwa itu dengan “notis singkat”.

“Kita tidak boleh membawa dakwat itu ke Malaysia terlalu awal kerana ia akan memberi kesan selepas beberapa bulan, tetapi semuanya di kilang itu bersedia dan sekarang hanya menunggu kita memberi arahan kepada mereka untuk membuat penghantaran,” kata beliau kepada The Star.

Abdul Aziz enggan mendedahkan kilang atau lokasinya atau bila beliau menjangkakan untuk memberi arahan untuk penghantaran tetapi katanya, sesi tersebut akan diuruskan untuk parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) bermula bulan ini untuk demonstrasi tentang bagaimana menggunakan dakwat itu.

“Panduan tentang bagaimana menggunakan dakwat itu akan diletakkan pada jari pengundi sebelum mereka membuang kertas undi sudah disediakan,” tambahnya.

Penggunaan dakwat kekal merupakan salah satu daripada cadangan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Mengenai Penambahbaikan Pilihan Raya dan diperuntukkan di bawah Peraturan-peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya) (Pindaan) 2012 yang mula berkuatkuasa pada 15 Februari.

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain