Dua Pegawai Imigresen Didakwa Terima Suapan RM300

MELAKA: Dua pegawai penguat kuasa Imigresen mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Isnin atas dakwaan menerima suapan RM300 daripada seorang warganegara Bangladesh.

Mazlan Hairuddin, 36, dan Abdul Rahim Adnan, 30, yang bertugas di Jabatan Imigresen Melaka didakwa menerima suapan wang tunai itu daripada Md Abu Bukkar Miah sebagai dorongan untuk memberi perlindungan dan tidak menangkap lelaki berkenaan yang disyaki tidak memiliki dokumen pengenalan diri dan permit kerja sah.

Mereka didakwa melakukan kesalahan tersebut di tepi jalan Taman Bukit Piatu Mutiara kira-kira 10 malam pada 4 Ogos tahun lepas.

Mazlan juga mengaku tidak bersalah atas satu lagi pertuduhan meminta suapan RM300 daripada Md Abu bagi tujuan sama di Home Smart Design Furniture Centre, Taman Semabok Perdana kira-kira 1 petang pada 19 Julai tahun lepas.

Kesemua kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 17 (a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Hakim Ahmad Sazali Omar kemudiannya membenarkan ikat jamin RM5,000 seorang dengan seorang penjamin dan menetapkan 2 April depan untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Mohammed Heikal Ismail dan Mohd Saad Shukor. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

10 Rumah Di Sungai Rambai Dinaiki Air

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain