suria

1Malaysia Ideologi Urus Tadbir Baik

SIBU: Gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan ideologi tadbir urus berpaksikan rakyat yang baik, kata Persatuan Cina Bersatu (UCA) dari Sibu.

Presidennya Datuk Lau Nai Hoh berkata konsep itu membawa perubahan yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk kebaikan seluruh negara.

"Kami dapat berasakan saluran komunikasi antara rakyat dan kerajaan sekarang lebih lancar dan luas," katanya pada perasmian Kampung Budaya 1Malaysia, berhampiran Taman Jubli Sungai Aup, kira-kira 15 km dari sini malam Sabtu.

Majlis itu dirasmikan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud bagi pihak Perdana Menteri.

Lau berkata di bawah gagasan itu, kerajaan persekutuan dengan ikhlas membantu komuniti Cina menyelesaikan isu besar yang menjejaskan mereka.

Pada majlis itu, UCA yang memayungi 107 anggota turut menggunakan tema 'IMalaysia, 1 UCA'.

"Ini adalah pengiktirafan kami akan ideologi tadbir urus yang baik. Ini juga melambangkan usaha UCA dalam menggembleng perpaduan komuniti untuk pembangunan negara," kata Lau.

Beliau berharap sebuah badan khas akan diwujudkan persatuan dan kerajaan untuk menangani isu peringkat persekutuan yang melibatkan kaum Cina bagi membolehkan isu terbabit diselesaikan dengan cepat dan berkesan.

Sementara itu, Hua Zong Sarawak (Persekutuan Persatuan Cina Sarawak - SFCA) juga menggunakan tema '1Malaysia, 1 Hua Zong'.

Dalam ucapannya pada majlis sama, Presiden SFCA Wong Aik Loung meminta kerajaan menaik taraf Lebuhraya Pan Borneo sepanjang 1,800 km itu, selain meningkatkan perhubungan udara dengan membenarkan lebih banyak penerbangan domestik dan luar negara di lapangan terbang Sarawak.

Pada majlis itu juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti Sarawak Datuk Seri Wong Soon Koh menyampaikan geran daripada Najib berjumlah RM500,000 kepada Hua Zong Sarawak. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Nigeria Edar Dadah Dihukum Mati

Artikel Berikut

Artikel Lain

TMJ beri bayangan KJ bakal jadi CEO JDT