Zeti Nafi Laporan Nomura Mengenai Pendedahan Bank-Bank Eropah Terhadap Malaysia

KUALA LUMPUR: Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz pada Jumaat menafikan pendedahan bank-bank Eropah ke atas Malaysia membabitkan AS$50 bilion (RM155 bilion) atau kira-kira 19 peratus daripada keluaran dalam negara kasar.

"Maklumat ini tidak tepat. Apa yang saya ingin tegaskan ialah bank-bank asing kita diperbadankan dalam negara dan oleh itu mereka kurang terdedah berbanding tempat lain di mana mereka tidak diperbadankan dalam negara.

"Kami akan mengumumkan angkanya memandangkan laporan itu tidak betul. Ia kurang daripada lima peratus, angkanya sangat rendah," katanya kepada pemberita semasa diminta mengulas mengenai isu itu selepas melancarkan MobileLink bank pusat itu di sini Jumaat.

Ahli ekonomi di Nomura International, sebuah syarikat pengurusan aset, menyatakan baru-baru ini bagawa Malaysia merupakan antara ekonomi yang akan menjadi paling lemah memandangkan ia berada dalam kumpulan ekonomi yang lemah.

Beliau juga berkata Malaysia menduduki tempat ketiga di Asia, tidak termasuk Jepun, dari segi pendedahan terhadap tuntutan bank Eropah, selepas Hong Kong dan Singapura, yang bermakna menghadapi masalah kecairan jika bank-bank Eropah mula mengurangkan pendedahan mereka ke rantau ini.

Dalam perkembangan lain, Zeti juga menggesa orang ramai supaya membuat laporan kepada bank pusat dan polis mengenai aktiviti penipuan.

"Kami tidak mahu menunggu sehingga ia menjadi serius untuk memaklumkan kepada orang ramai mengenai kewujudan aktiviti penipuan ini. Ia bukan sekadar memaklumkan bahawa kami tidak terlibat, malah terdapat orang ramai yang berada dalam aliran perdana kewangan, menyertai skim penipuan itu.

"Mereka tidak mempunyai pengetahuan bahawa ada antaranya merupakan aktiviti penipuan," katanya.

Zeti juga berkata terdapat banyak produk kekayaan kewangan dan banyak yang tidak betul.

"Ada kalanya mereka menggunakan surat kepala Bank Negara dan nama pegawai kanan Bank Negara. Semua ini boleh didakwa (di mahkamah) dan orang ramai perlu melaporkannya kepada Bank Negara dan polis," katanya. - BERNAMA

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain