59 IPTS Dibatalkan Penubuhan, 28 Dibatalkan Pendaftaran - Semasa | mStar

59 IPTS Dibatalkan Penubuhan, 28 Dibatalkan Pendaftaran

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi membatalkan penubuhan 59 Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) manakala 28 lagi dikenakan tindakan pembatalan kelulusan pendaftaran dalam tempoh 2009 hingga 2010.

Timbalan Menteri berkenaan Datuk Saifuddin Abdullah berkata tindakan pembatalan itu diambil berikutan IPTS berkenaan tidak mampu menyediakan perkhidmatan berkualiti dalam aspek kawalan seperti kualiti program, premis, pengurusan serta pentadbiran, tenaga pengajar, kemudahan pengajaran dan pembelajaran.

"Namun, tindakan yang dikenakan ini adalah kepada kolej-kolej bukannya yang berstatus universiti swasta, kolej universiti swasta atau universiti cawangan luar negara," katanya menjawab soalan Mohd Nasir Zakaria (PAS-Padang Terap)mengenai bilangan universiti dan kolej universiti swasta dalam negara selain peruntukan geran kepada IPTS pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Isnin.

Saifuddin berkata sebanyak 485 IPTS termasuk 49 bertaraf universiti dan kolej universiti serta kampus cawangan universiti luar negara dengan 541,629 penuntut berdaftar dengan kementerian sehingga 31 Januari lepas.

Mengenai permohonan pembiayaan di bawah Skim Geran Penyelidikan Asas (FRGS) dari Kementerian Pengajian Tinggi, beliau berkata sebanyak 254 projek penyelidikan yang melibatkan keseluruhan peruntukan sebanyak RM11.5 juta diluluskan kepada 22 universiti swasta, kolej universiti swasta serta universiti cawangan luar negara sehingga tahun lepas.

Saifuddin berkata tiga universiti swasta berstatus syarikat berkaitan kerajaaan (GLC) iaitu Universiti Tenaga Nasional (Uniten), Universiti Multimedia (MMU) dan Universiti Teknologi Petronas (UTP) mendapat sejumlah RM1.4 juta di bawah FRGS bagi 30 projek penyelidikan pada 2009.

Beliau berkata tahun lepas, sebanyak 224 projek penyelidikan diluluskan kepada 22 universiti swasta, kolej universiti swasta serta universiti cawangan luar negara yang melibatkan keseluruhan peruntukan sebanyak RM10.1 juta.

Kerajaan merancang untuk menambah bilangan pengambilan penuntut luar negara dengan memberi keutamaan kepada mereka yang mendapat tajaan dan biasiswa, katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain