3,729 Cek Diserah Kepada Bekas Polis Zaman Darurat - Semasa | mStar

3,729 Cek Diserah Kepada Bekas Polis Zaman Darurat

PUTRAJAYA: Sebanyak 3,729 keping cek telah disediakan sebagai Saguhati Khas Kepada Bekas Polis Zaman Darurat seluruh negara sehingga Mei tahun ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata jumlah itu adalah sebahagian daripada peruntukan yang diluluskan Jemaah Menteri pada 20 Mei tahun lepas berjumlah RM14,725,000.

Beliau berkata setiap bekas polis akan menerima RM1,000 dan tidak akan menerima pencen dari kerajaan.

"Zaman Darurat di Semenanjung adalah dari tempoh 1948-1962 manakala di Sabah dan Sarawak zaman darurat mereka adalah dari tahun 1962-1974," katanya dalam kenyataan sempena Majlis Ramah Mesra Kementerian Dalam Negeri dan Penyampaian Saguhati Khas kepada Bekas Polis Zaman Darurat 1962-1974 di sini hari ini.

Beliau berkata jumlah peruntukan yang diluluskan itu adalah fasa terakhir selepas pendaftaran ditutup pada 28 Feb 2008.

"Dalam fasa terakhir ini, penerima yang layak berjumlah 14,725 dengan 8,425 penerima berasa di Semenanjung manakala 6,300 penerima lagi berada di Sabah dan Sarawak.

"Tahun lepas kita telah memberikan cek kepada 738 penerima di Terengganu dan Kuala Lumpur manakala 831 cek lagi untuk penerima yang layak di Sarawak, termasuk 58 cek khusus untuk daerah Sibu yang akan disampaikan malam ini," katanya.

Hishammuddin berkata penerima yang layak terdiri daripada pasukan Border Scout (BS), Extra Police Constable (EPC), Auxillary Police (AP), Police Field Force Reservist (PFFR), Contract Inspector, Company North Borneo Army Constabulary dan Special Constabulary (SC).

"Kepada penerima yang layak tetapi belum menerima cek mereka, kami berharap agar mereka bersabar kerana usaha mendapatkan peruntukan daripada kementerian masih berjalan secara beransur-ansur.

Artikel Sebelum

Wee Choo Keong Keluar PKR

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain