500 Sarjan Dilantik Sebagai Pembantu Pegawai Penyiasat - Musa - Semasa | mStar

500 Sarjan Dilantik Sebagai Pembantu Pegawai Penyiasat - Musa

KUALA LUMPUR : Lebih 500 anggota baru berpangkat Sarjan akan diambil tahun ini sebagai Pembantu Pegawai Penyiasat bagi mempercepatkan lagi siasatan kes jenayah oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata mereka yang dilantik kelak perlu mempunyai kelulusan minimum peringkat diploma dan tugas mereka ialah bagi membantu meringankan beban tugas Pegawai Penyiasat yang kini terpaksa menyiasat kes yang banyak.

"Berdasarkan kajian PDRM, seorang Pegawai Penyiasat kini terpaksa menyiasat 15 kes sebulan, dan dengan pelantikan Sarjan ini sebagai Pembantu Pegawai Penyiasat, disasarkan Pegawai Penyiasat hanya menyiasat lima kes sebulan," katanya sempena sambutan Hari Polis ke-203 pada Khamis.

Beliau berkata empat orang Sarjan akan diletakkan untuk bertugas di bawah seorang Pegawai Penyiasat.

"Dengan usaha ini, sesuatu tugas dapat dijalankan dengan lebih profesional dan membantu meningkatkan mutu dan perkhidmatan PDRM di mata masyarakat," katanya.

Musa berkata para Sarjan tersebut akan diserap sebagai Pembantu Pegawai Penyiasat di setiap jabatan PDRM seperti Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial dan Jabatan Siasatan Jenayah.

Beliau berkata PDRM juga mempunyai rancangan untuk menambah lebih 10,000 anggota polis wanita di seluruh negara bagi menyandang pelbagai jawatan dan pangkat.

Mereka akan diserapkan ke pelbagai jabatan dan kawasan, termasuk di mana mereka akan diberi tanggungjawab untuk membuat keputusan, katanya.

"Penambahan anggota polis wanita adalah perlu memandangkan kini terdapat banyak kes jenayah yang melibatkan kaum wanita yang memerlukan tindakan penguatkuasaan dari kalangan anggota polis wanita sendiri," kata Musa.

Berhubung pembanterasan jenayah global, beliau berkata PDRM akan mengadakan lebih banyak kerjasama dengan polis negara lain.

"Sebagai contoh, kes jenayah pengedaran dadah yang memerlukan pertukaran maklumat antara negara, di mana saya sudah memohon supaya pegawai PDRM dapat ditugaskan di negara-negara sumber jenayah ini seperti Pakistan, India dan Iran," katanya.

Sempena sambutan Hari Polis, Musa menasihati para anggota PDRM supaya menjalankan tugas dengan lebih tegas dan berhemah.

"Setiap anggota perlu mempunyai integriti yang tinggi termasuk menolak rasuah, bagi mendapatkan kepercayaan dan keyakinan rakyat. Mereka juga perlu mesra kepada mangsa jenayah dan orang yang memerlukan bantuan," tegas beliau. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain