Pelajar Malaysia Di Perancis Bebas Pemikiran Ekstrem - Dunia | mStar

Pelajar Malaysia Di Perancis Bebas Pemikiran Ekstrem

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil bergambar kenangan dengan sebahagian para pelajar Malaysia di Perancis selepas perjumpaan dengan para pelajar itu di Colmar.

COLMAR: Secara amnya, para pelajar Malaysia di Perancis tidak pernah pulang ke tanah air dengan kegagalan ilmu dan antara resepinya ialah mereka menolak pemikiran ekstrem yang merugikan, kata seorang pegawai Malaysia.

Kaunselor (Pendidikan) Kedutaan Malaysia di Perancis, Mohd Shahir Shaari berkata, pihaknya sentiasa memantau pergerakan kira-kira 200 pelajar Malaysia yang kini sedang menuntut di negara ini.

"Kami juga adakan program berterusan bagi meningkatkan semangat mereka terhadap kecintaan kepada negara dan menjadi pelajar berkualiti," katanya kepada Bernama selepas majlis perjumpaan delegasi Program Jelajah Ilmu Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) kali ke-10.

Mohd Shahir berkata, setakat ini para pelajar Malaysia di Perancis masih kebal dengan tanggungjawab sebagai pelajar dan berupaya menangkis pengaruh yang merugikan mereka dan negara.

"Saya boleh katakan bahawa 98 peratus pelajar menamatkan pengajian mereka dengan jayanya setiap tahun dan sekitar dua peratus yang gagal (namun) bukan disebabkan terpengaruh dengan kegiatan merugikan," katanya.

Mohd Shahir berkata, mereka yang gagal membawa pulang ijazah biasanya disebabkan masalah kesihatan atau menyambung pengajian di negara lain.

Menurutnya, Perancis juga sentiasa menggalakkan pelajar Malaysia melanjutkan pengajian di negara ini melalui pelbagai program termasuk yang dianjurkan Malaysia France University Centre (MFUC).

"Kami juga menggalakkan para pelajar Perancis melanjutkan pengajian mereka di Malaysia dan mereka sentiasa menunjukkan minat," katanya.

Mohd Shahir berkata, Malaysia dikenali sebagai sebuah negara yang aman dan ia menjanjikan suasana pembelajaran terbaik untuk pelajar asing.

Pastinya mereka akan terpikat dengan kedamaian di Malaysia sebagai lokasi pengajian yang menjanjikan masa depan yang baik, katanya.

Sebelum itu, delegasi UniMAP yang diketuai Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang merupakan canselor universiti itu bertemu para pelajar Malaysia di Perancis pada majlis jamuan tengah hari di sini.

Baginda turut bertanya khabar para pelajar Malaysia dan menasihati mereka supaya menjalankan tanggungjawab sebagai pelajar yang berkualiti untuk negara.

Sementara itu, seorang pelajar Malaysia, Nurul Zulaikha Azmi, 19, yang kini melanjutkan pengajian bahasa Perancis berazam untuk menjadi pelajar yang dapat memberi sumbangan bakti kepada negara selepas tamat pengajian.

Pelajar yang berasal dari Seriab, Perlis itu dan kini menuntut dalam tahun pertama di Universite de Franche-Comte, Besancon Cedex itu berkata, beliau sentiasa mengikuti perkembangan di Malaysia dan berjanji akan terus menjaga nama baik negara.

Delegasi UniMAP itu yang terdiri daripada kepimpinan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) turut bertukar fikiran dengan para pelajar Malaysia pada majlis itu.

Mereka kemudiannya bersama-sama meninjau kehidupan para penduduk bandar Colmar yang diasaskan pada abad kesembilan itu.
Perancis

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

36 Maut Akibat Serangan Bersenjata Di Kenya

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain