Melayu Campa Rasa Bertuah Jika Dapat Tinggal Di Malaysia - Dunia | mStar

Melayu Campa Rasa Bertuah Jika Dapat Tinggal Di Malaysia

SIEM REAP (Kemboja): Walaupun Kemboja merdeka pada 1953, hampir empat tahun lebih awal daripada Malaysia, rakyatnya masih belum dapat menikmati kehidupan lebih baik dan dihantui sejarah hitam pasca merdeka negara itu.

Sementara rakyat Malaysia hidup dalam suasana aman damai dan kemakmuran sejak merdeka, rakyat di negara Nusantara Melayu ini dibelenggu kemiskinan dan pernah menyaksikan pertumpahan darah yang dahsyat.

"Berdasarkan cerita waris di Malaysia, saya rasa lebih bertuah jika saya menjadi rakyat Malaysia berbanding hidup kami di sini yang dibelenggu kemiskinan dan kesan peninggalan perang," kata Yusof Arshad, 75, seorang penduduk Islam di Kampung Speu, Wilayah Kampongcham.

Beliau adalah antara ribuan Melayu Campa di wilayah itu yang pernah menjadi mangsa perang saudara antara puak Khmer Rouge dan junta tentera dan yang terselamat daripada rejim kejam diktator Pol Pot (1975-1979) yang menyaksikan lebih satu juta orang dibunuh.

"Saya dengar di Malaysia penduduknya hidup aman damai walaupun dalam masyarakat berbilang bangsa dan agama.

"Keperitan hidup dan kesengsaraan menyebabkan saya benci dengan peperangan dan kekacauan," katanya dalam loghat Melayu Kelantan kepada Bernama.

PERNAH KE MALAYSIA Yusof yang pernah ke Malaysia menuntut ilmu agama di Kelantan menjelaskan kekagumannya mengenai Malaysia kepada penulis yang mengiringi lima kakitangan dan 20 penuntut Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dalam lawatan akademik seminggu ke Kemboja baru-baru ini.

Rombongan UMK itu yang diketuai Dekan FTKW Prof Madya Ab Aziz Shuaib turut meninjau sejarah tamadun Angkor Wat dan kesan perang saudara dari wilayah Siem Reap hingga ke ibu negara Phnom Penh.

Nasib penduduk Melayu Campa di wilayah Kamponcham yang terletak antara Siem Reap dan Phnom Penh mendapat perhatian pelbagai pihak di Malaysia.

Mereka adalah golongan minoriti daripada 17 juta penduduk negara itu yang majoritinya beragama Buddha.

"Saya menunggu ketibaan rombongan khidmat masyarakat dari Malaysia, yang mengadakan majlis kenduri akikah atau korban sempena Hari Raya Haji setiap tahun," katanya.

PENJELAJAHAN UMK

Tinjauan Bernama mendapati kehidupan penduduk Islam dan penduduk agama lain di situ rata-rata miskin dan mereka masih dihantui kesan peperangan dan pembunuhan beramai-ramai.

Malah rumah beratapkan nipah dan berdinding buluh selain kehidupan penduduk yang serba daif adalah pengamatan lazim sepanjang penjelajahan UMK dari Siem Reap ke Phnom Penh.

Selain itu, kebanyakan penduduk masih menggunakan perigi dan penggait buluh atau tali untuk mencedok air di samping ternakan lembu dan kerbau berkeliaran di tengah bendang yang kering kontang.

Semasa rombongan UMK menyusuri perkampungan air Tonle Sap yang bersambung dengan Sungai Mekong, penduduk tempatan tidak melepaskan peluang untuk merayu simpati daripada orang luar.

Seorang penduduk bersama anak kecil dan isteri yang hamil mengejar bot rombongan UMK menggunakan sampan kecil berenjin galah untuk meminta sedekah.

"Mereka tidak menghiraukan keselamatan dengan meredah ombak dan arus deras," kata Noorhafizah Abd Razak seorang penuntut dalam rombongan UMK itu.

Selain itu, sekumpulan kanak-kanak menjerit ke arah rombongan UMK "One dollar sir, one dollar, sir" selain ada juga kanak-kanak yang menjual air tin berkarbonat yang dibawa dalam raga.

MISI UMK Rombongan itu sempat ke perkampungan Islam di Kampung Speu, Daerah Chamkarleu, Wilayah Kampungcham, serta mengadakan pertemuan dengan Mufti Kerajaan Kamboja iaitu Haji Kamaruddin Yusof.

Di Masjid Anniakmah Kampungcham, rombongan UMK mengadakan majlis penyerahan anak angkat kepada keluarga Islam yang diketuai Imam Masjid berkenaan Haji Yusof Ali. Pagi keesokannya, penduduk perkampungan Islam itu bergotong-royong menjayakan majlis kenduri dengan menyembelih dua ekor lembu yang ditaja oleh UMK. Penuntut UMK yang menjadi anak angkat juga mengadakan program di masjid dan sekolah agama di situ. Mereka mengadakan kelas fardu ain, bahasa Inggeris, agama selain acara sukaneka melibatkan kanak-kanak dalam lingkungan usia tujuh hingga 15 tahun.

Sementara itu, Profesor Ab Aziz berkata inilah kali pertama program lawatan seumpamanya dianjurkan UMK sejak ditubuhkan pada 2007 dan UMK adalah satu-satunya IPT yang menawarkan kursus Teknologi Kreatif dan Warisan.

"Ini perlu bagi memberi pendedahan kepada penuntut," katanya.

Ab Aziz berkata, lawatan ke beberapa tempat warisan bersejarah termasuk Wat Angkor, Wat Thom, Wat Banteay itu juga adalah kajian lapangan bagi penuntut FTKW. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain