Korea Utara tidak wajar lakukan ujian nuklear: Najib - Dunia | mStar

Korea Utara tidak wajar lakukan ujian nuklear: Najib

KUALA LUMPUR: Malaysia berpendapat ujian nuklear bawah tanah yang dilakukan Korea Utara semalam adalah sesuatu yang tidak wajar dilakukan kerana ia boleh memberi kesan kepada Asia Timur.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata tindakan Korea Utara itu, yang kedua selepas ujian nuklear pada 2006, boleh meningkatkan lagi ketegangan di kawasan semenanjung Korea dan ini akan membabitkan kawasan Asia Timur keseluruhannya.

Najib, yang menghadiri perhimpunan bersama warga kumpulan Felda di Dewan Perdana Felda di sini hari ini, diminta mengulas tindakan Pyongyang yang semalam mengumumkan kejayaan melakukan ujian nuklear bawah tanahnya, dan tindakan itu mendapat kecaman dan kritikan masyarakat antarabangsa.

Kerajaan Korea Utara berkata ujian itu sebagai sebahagian langkah meningkatkan persenjataan nuklear untuk mempertahankan diri.

Najib juga berkata beliau berharap isu nuklear Korea Utara itu dapat ditangani melalui rundingan enam pihak dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu.

Enam pihak itu terdiri China, Korea Selatan, Korea Utara, Amerika Syarikat, Rusia dan Jepun. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain