suria

Bayi dalam kandungan berisiko dijangkiti Covid-19? Fahami pencerahan pakar ini... paling utama si ibu wajib dapat suntikan vaksin

Kajian mendapati bahawa bayi dalam kandungan boleh terkena jangkitan virus korona.

SATU kajian baru mendedahkan bahawa kes bayi dalam kandungan yang dijangkiti Covid-19, mungkin berlaku tetapi ia bukan sesuatu yang luar biasa atau jarang berlaku.

Kajian itu dijalankan oleh penyelidik di University College London (UCL) yang mengetuai kajian bersama Great Ormond Street Hospital for Children dan NIHR Great Ormond Street Biomedical Research Centre.

ARTIKEL BERKAITAN: Betul ke menangis boleh beri manfaat? Ini yang akan berlaku jika kita keluarkan air mata

Penyelidik telah mendedahkan bahawa bayi dalam kandungan dijangkiti Covid-19 jika usus mereka terdedah kepada virus SARS-CoV-2.

Bagaimanapun, kajian ini tidak melihat secara khusus wanita hamil yang positif Covid-19, sama ada jangkitan Covid-19 mereka berjangkit kepada bayi dalam kandungan.

Menerusi kajian itu juga didapati organ tertentu dalam janin, seperti usus, lebih mudah terdedah kepada jangkitan lain.

Para penyelidik seterusnya berkata bahawa kemungkinan virus SARS-CoV-2 menjangkiti janin atau bayi dalam kandungan adalah sangat tipis.

baby covid 2

Plasenta memainkan peranan penting dalam melindungi janin supaya bayi tidak mudah terdedah kepada sebarang penyakit.

Plasenta adalah pelindung yang sangat berkesan untuk bayi dalam kandungan.

Malah, bukti menunjukkan bahawa jangkitan kepada janin, yang dikenali sebagai transmisi secara terus, adalah sangat jarang berlaku.

Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal BJOG, An International Journal of Obstetrics & Gynecology, penyelidik mula memahami bagaimana bayi baru lahir boleh mengembangkan antibodi Covid-19, seperti yang telah dilaporkan dalam sebilangan kecil kes.

Bagaimanapun, kajian lanjut dijalankan untuk mengetahui bagaimana virus korona menyebabkan Covid-19 boleh berjangkit daripada wanita hamil yang positif Covid-19 kepada bayi yang dikandung.

Untuk mendedahkan perkara ini, penyelidik meneliti pelbagai organ janin dan tisu plasenta untuk melihat sama ada terdapat reseptor protein pada permukaan sel, iaitu ACE2 dan TMPRSS2.

Kedua-dua reseptor protein ini berada di bahagian luar sel dan kedua-duanya adalah komponen penting virus SARS-CoV-2 untuk menjangkiti dan menyebarkan penyakit.

Selepas menganalisisnya, penyelidik mendapati satu-satunya organ bayi dalam kandungan yang mempunyai ciri ACE2 dan TMPRSS2 iaitu usus dan buah pinggang.

Tetapi buah pinggang dan janin dilindungi secara anatomi daripada pendedahan virus oleh itu kurang berisiko untuk jangkitan.

Pasukan penyelidik kemudian membuat kesimpulan, virus SARS-CoV-2 hanya boleh menjangkiti janin melalui usus dan apabila bayi dalam kandungan menelan air ketuban.

.

Sememangnya, bayi dalam kandungan akan mendapat nutrisi dengan menelan air ketuban.

Oleh itu, selepas kelahiran bayi, reseptor ACE2 dan TMPRSS2 akan muncul pada permukaan sel dalam usus manusia, serta paru-paru.

Usus dan paru-paru dianggap sebagai laluan utama jangkitan Covid-19, tetapi pada kanak-kanak yang lebih muda, usus kelihatan paling penting untuk jangkitan virus.

Perunding yang juga pengarang kanan kajian itu, Dr. Mattia Gerli (Bahagian Pembedahan dan Sains Intervensi UCL & Hospital Bebas Diraja) menjelaskan bahawa janin diketahui mula menelan cecair amniotik pada separuh kedua fasa kehamilan.

"Untuk menyebabkan jangkitan, virus SARS-CoV-2 memerlukan sejumlah besar dalam cecair amniotik di sekeliling janin," kata Dr Gerli.

Bagaimanapun, tambahnya, banyak kajian mengenai kelahiran bayi mendapati air ketuban di sekeliling janin biasanya tidak mengandungi virus SARS-CoV-2, walaupun ibunya dijangkiti Covid-19.

"Oleh itu, penemuan kami menjelaskan bahawa jangkitan klinikal janin semasa kehamilan adalah tidak pasti, tetapi bukan perkara biasa terjadi dan itu berita melegakan ibu mengandung," jelas Dr Gerli.

baby covid 1

Mengambil suntikan vaksin boleh mengurangkan risiko terkena jangkitan virus korona kepada bayi anda.

Pengarang kanan yang juga pakar perunding, Profesor Paolo De Coppi (Institut Kesihatan Kanak-kanak UCL Great Ormond Street dan NIHR Great Ormond Street Hospital) berkata mereka telah menunjukkan bahawa usus janin, yang bersentuhan dengan cecair amniotik yang ditelan oleh bayi, terdedah kepada SARS- virus CoV-2.

"Bagaimanapun, plasenta bertindak sebagai penghalang semula jadi, dan dengan bukti terhad cecair amniotik yang mengandungi virus, kajian kami harus memberi jaminan kepada si ibu," katanya.

Dalam kajian ini penulis menekankan bahawa risiko terbesar kepada bayi dalam kandungan semasa mengandung adalah jika ibu menjadi sangat tidak sihat semasa dijangkiti Covid-19.

Dalam kes ini, virus korona yang menyebabkan Covid-19 mungkin berkembang dalam kepekatan tinggi cecair amniotik.

Di samping itu, ia boleh merosakkan plasenta dan menyebabkan kelahiran pramatang.

Oleh itu, menurut Profesor Anna David (Institut Kesihatan Wanita UCL Elizabeth Garrett Anderson dan Pusat Penyelidikan Bioperubatan UCLH NIHR), vaksinasi Covid-19 diketahui selamat semasa kehamilan.

Vaksinasi Covid-19 pada wanita hamil juga boleh mengurangkan kemungkinan jangkitan virus SARS-CoV-2, jadi potensi jangkitan boleh menjadi sangat rendah semasa kehamilan.

Hasil kajian ini memberikan maklumat muktamad mengenai kerentanan janin manusia atau bayi dalam kandungan kepada jangkitan Covid-19.

"Penemuan kami menyokong dasar penjagaan kesihatan semasa bahawa vaksinasi semasa kehamilan adalah cara terbaik untuk ibu melindungi bayi dalam kandungan mereka daripada jangkitan Covid-19," tulis para penyelidik.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Putrajaya banjir selepas satu jam hujan