suria

Macam balik kampung! Jiwa tenang di Temple Tree Resort Langkawi, nyenyak tidur dalam rumah klasik

Temple Tree Resort Langkawi popular dengan binaan rumah-rumah klasik dari seluruh Malaysia.

PULAU Langkawi yang kaya dengan khazanah alam merupakan salah satu destinasi percutian paling popular dalam Malaysia.

Jika anda sedang mencari lokasi penginapan yang menawarkan suasana berbeza di pulau legenda itu, Temple Tree Resort Langkawi adalah jawapannya.

Resort serba unik itu menawarkan 21 bilik dan suite yang mana setiap satunya mempunyai ciri tersendiri, terletak dalam lapan rumah warisan Malaysia asli, yang dibawa khas ke Langkawi dan masih gah berdiri sehingga ke hari ini.

irene

Irene mengalu-alukan mereka yang mahu datang dan merasai sendiri suasana damai di Temple Tree Resort Langkawi.

Pengurus resort, Irene Vairo berkata, lokasi itu menjanjikan pengalaman berbeza, seolah-olah menelusuri kembali memori zaman kanak-kanak dengan binaan rumah klasik yang ditawarkan.

ARTIKEL BERKAITAN: Meriahnya berkelah di Sungai Adis! Airnya jernih 'kristal', banyak pondok comel

"Rumah-rumah di sini membuatkan anda mengimbau semula kenangan zaman kanak-kanak. Mengingatkan kita kepada rumah datuk dan nenek di kampung," ujarnya kepada mStar.

Berikut merupakan lapan rumah warisan yang ditawarkan di Temple Tree Resort Langkawi.

1. Straits House

Straits House merupakan tarikan terbaharu yang ditawarkan di resort itu. Ia merupakan sebuah rumah tradisional berusia 90 tahun dari Pulau Pinang yang diberi sentuhan moden menerusi hiasan dalamannya.

straits house

Straits House turut dilengkapi kolam renang, sesuai untuk aktiviti berkumpulan atau keluarga.

Ia menawarkan panorama indah dengan laman yang luas bersama kolam renang tersendiri. Nak request buat makan-makan atau BBQ di kawasan laman rumah pun boleh.

Straits House ditawarkan sebagai sebuah unit yang dilengkapi empat bilik tidur, ideal untuk percutian berkumpulan atau keluarga sehingga lapan orang.

2. Johor House

Selain Straits House yang baru diperkenalkan, Temple Tree Resort Langkawi sememangnya popular dengan tarikan sedia ada sebelum ini.

johor

Panorama indah dari luar Johor House pada waktu malam.

Antara yang paling menarik tentunya Johor House, sebuah suite dua bilik tidur, dikenali sebagai Johor 1 (tingkat bawah) dan Johor 2 (tingkat atas).

Rumah berusia 100 tahun itu mempunyai sentuhan Taiwan dalam rekaannya, mempunyai beranda luas yang membolehkan anda bersantai sambil melihat mentari terbenam pada waktu senja.

3. Colonial House

Dibina pada tahun 1920-an, rumah yang pernah dimiliki oleh keluarga Arab itu dibawa dari George Town, Pulau Pinang sebelum dibina semula di Temple Tree Resort Langkawi.

colonia

Colonial House yang menawarkan empat bilik dengan ruangan cukup luas untuk anda.

Ia mempunyai empat bilik besar yang boleh disewa berasingan. Lebih unik, Colonial House turut menawarkan common area yang luas untuk dikongsi oleh penghuni empat bilik itu.

4. Estate House

Rumah setingkat yang panjang ini mempunyai lima bilik. Berasal dari Pasir Puteh, Ipoh, Perak, Estate House dibina dengan rekaan siling tinggi serta taman persendirian di bahagian belakangnya.

penang

Menginap di rumah klasik ini akan membuatkan jiwa anda tenang sepanjang percutian di Langkawi.

5. Plantation House

Rumah dua tingkat yang besar ini merupakan banglo klasik yang sesuai untuk mereka yang mahukan suasana berbeza sepanjang berada di pulau legenda itu.

sunset

Suasana waktu senja di Temple Tree House Langkawi.

Diambil dari Pulau Pinang, rumah ini dilengkapi enam suite yang boleh menempatkan sehingga 19 tetamu secara keseluruhan.

6. Penang House

Dengan seni bina yang mencerminkan pengaruh British di Pulau Pinang, unit ini menampilkan gabungan elemen seni bina Cina, India dan Islam.

bfast

Bukan sekadar cantik pada seni bina, resort itu turut menawarkan seleksi menu menyelerakan buat anda.

Rumah ini dibina pada awal 1930-an, dilengkapi dua bilik tidur yang boleh memuatkan sehingga empat atau lima tetamu pada satu-satu masa.

7. Negri Sembilan House

Ini merupakan salah satu unit paling menarik yang ditawarkan di Temple Tree Resort Langkawi.

n9

Rumah yang dibawa dari Mantin ini sudan tentu akan mengimbau memori anda ketika membesar di desa.

Berasal dari Mantin, rumah dengan ruang yang luas itu menampilkan binaan tingkap berwarna-warni serta beranda klasik yang mengingatkan kita kepada rumah-rumah kampung lama.

8. Ipoh House

Ipoh House tidak lagi dibuka untuk penginapan, sebaliknya kini diubah menjadi reception lounge. Ia turut menempatkan restoran yang menawarkan anda pengalaman menjamu selera sambil menikmati panorama kolam renang serta kehijauan alam.

cef

Cef Fairuz Zani Ahamad tampil dengan pelbagai menu menarik untuk mereka yang menginap di Temple Tree Resort Langkawi.

Berhadapan Ipoh House, terdapat sebuah lagi kolam renang dengan pemandangan latar belakang indah yang pastinya meninggalkan memori berpanjangan untuk anda.

Pendek kata, Temple Tree Resort Langkawi memang win dari segi keunikan seni bina serta keindahan panorama sekitarnya.

Selain ketenangan jiwa, perut anda juga sudah pasti gembira sepanjang penginapan di sana sekiranya dapat merasai sentuhan air tangan cef Fairuz Zani Ahamad.

Antara menu yang wajib dicuba adalah nyonya laksa, kari salmon dan ikan bakar. Memang padu!

Untuk maklumat lanjut, anda boleh lawati Instagram rasmi Temple Tree Resort Langkawi.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain