suria

Berita baik buat pencinta alam, dah boleh plan 'serbu' Taman Negeri Rompin... jom rehatkan minda nikmati khazanah semula jadi!

Taman Negeri Rompin mula dibuka semula bermula 15 September lalu selepas ditutup empat tahun bagi memberi laluan kepada pembinaan RDC.

BERITA baik buat pencinta alam!

Selepas ditutup selama empat tahun bagi memberi laluan kepada pembinaan Rainforest Discovery Centre (RDC), kini Taman Negeri Rompin, Pahang dibuka kembali kepada pengunjung, bermula 15 September baru-baru ini.

RDC merupakan sebuah projek pembangunan oleh Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) bagi mengukuhkan lagi kedudukan taman negeri tersebut sebagai destinasi pelancongan yang menarik dan mampan.Sambil menikmati khazanah alam, pengunjung dalam masa yang sama boleh menambahkan pengetahuan.

RDC menempatkan kompleks pengunjung, dewan serbaguna, ruang pameran, pusat penyelidikan dan jambatan gantung yang membolehkan pengunjung melakukan pelbagai aktiviti outdoor di samping menambahkan ilmu pengetahuan.

Di samping itu, terdapat juga menara tinjau berketinggian 15 meter yang membolehkan pengunjung menikmati pemandangan hutan hujan yang menakjubkan.

Pengunjung juga dapat berjalan melintasi Sungai Endau melalui jambatan gantung berketinggian 80 meter, menikmati Air Terjun Mahkota, Ulu Kemampan, Padang Tujuh dan juga dapat memerhati burung-burung, haiwan serta tumbuh-tumbuhan dan bunga tropika. Menarik, bukan?Replika haiwan di dalam pusat pameran.

Untuk pengunjung yang ingin membeli sesuatu sebagai tanda, pusat tersebut juga mempunyai kedai cenderamata yang akan memberi peluang kepada penduduk tempatan untuk menjual kraf tangan tradisional setelah ia dibuka.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), Baidzawi Che Mat, di samping mengukuhkan Taman Negeri Rompin sebagai sebuah destinasi utama bagi ekopelancongan, RDC akan menjadi platform untuk kajian pemuliharaan dan pemeliharaan jangka panjang.Antara tarikan di Taman Negeri Rompin iaitu jambatan gantung dan menara tinjau.

"Pelancong dari serata dunia dapat menikmati dan mempelajari mengenai hutan hujan tropika di negara kita. Pusat ini juga akan mewujudkan peluang pekerjaan dan keusahawanan baharu untuk rakyat, terutama sekali komuniti Orang Asli.

"Mereka boleh menjual kraf tempatan dan menjadi pemandu pelancong, juga memperkenalkan budaya mereka kepada pengunjung semasa perjalanan dan lawatan di sekitar Taman Negeri Rompin," katanya.Khazanah alam yang menjanjikan pengalaman berbaloi buat pencinta alam.

Taman Negeri Rompin terletak kira-kira 35 kilometer (km) daripada Rompin, sebuah bandar yang terkenal dengan jolokan bandar udang galah.

Taman negeri ini merupakan komponen utama dalam konsep pembangunan ekopelancongan 'Hutan Hujan ke Terumbu Karang' (R2R) ECERDC.Taman Negeri Rompin dibuka kembali selepas ditutup selama empat tahun bagi memberi laluan kepada pembinaan RDC.

Ia merupakan salah satu daripada hutan hujan yang tertua di Malaysia dengan ciri geologi unik yang berusia 200 juta tahun dan dikenal pasti sebagai hab biodiversiti dan destinasi ekopelancongan antarabangsa.

Jadi apa kata rehatkan minda seketikan dengan meinkmati salah satu khazanah alam paling berharga di negara kita. Ayuh, tunggu apa lagi!

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Lain