Skuad Wushu Raih Tiga Pingat Emas Buat Kontijen AUG

VIENTIANE: Kelincahan Diana Bong Siong Lin memikat perhatian juri dalam acara wushu kategori Taolu Nanquan wanita yang membolehkan beliau menyumbang pingat emas buat kontinjen negara pada Sukan Universiti Asean (AUG) di sini, Ahad.

Pada acara yang berlangsung di Phonsawan School National University of Laos, Diana mempamer aksi cemerlang dan memungut 9.55 mata bagi menewaskan peserta Indonesia Alveina Monindra, yang merangkul perak dengan 9.31 mata.

Gangsa menjadi milik Ashley Tan Li Wen dari Singapura dengan 8.55 mata.

"Pertandingan hari ini tidak memberi tekanan kepada saya mungkin sebab negara lain tidak menghantar atlet elit mereka, dan ini memberi kelebihan buat saya. "Sasaran saya selepas ini ialah pingat emas dalam Kejohanan Wushu Dunia pada Oktober tahun depan, yang akan diadakan di Malaysia," kata Diana kepada pemberita.

Diana merupakan pemenang pingat gangsa Sukan Asia Doha pada 2004.

Selain Diana, Loh Jack Chang dan Chai Fong Wei turut cemerlang menyumbang dua pingat emas, masing-masing dalam acara Taolu Tajiquan lelaki serta Taolu Chanquan wanita Selain emas, wushu mengutip tiga pingat perak untuk acara Taolu Chanquan lelaki, Taolu Tajiquan wanita dan Taolu Duilian lelaki serta dua gangsa dalam acara Taolu Nanquan lelaki dan Taolu Duilian wanita. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Yi Ting Pecah Dua Rekod Kejohanan AUG

Artikel Berikut

Artikel Lain