Hari Ketiga: Olahraga Tumpuan Koleksi Emas Kontinjen Negara

VIENTIANE: Malaysia terus mengekalkan kedudukan teratas carta pungutan pingat dengan mengutip enam pingat emas pada hari ketiga temasya Sukan Universiti Asean (AUG 2012) di sini, Sabtu.

Olahraga, yang membuka tirai di Stadium Kompleks Sukan Nasional, menjadi penyumbang terbesar pingat kepada negara dengan empat emas disusuli penerjun wanita negara Cheong Jun Hoong dan pasukan Kumite wanita.

Malaysia mendahului 10 negara lain dalam carta pungutan pingat dengan koleksi 15 emas, 12 perak dan 16 gangsa diikuti rapat oleh Vietnam dengan pungutan 14-13-9.

Thailand menghuni tangga ketiga dengan 10-12-15 dan diikuti tuan rumah Laos dengan 10 emas, tujuh perak dan 15 gangsa.

Dalam acara olahraga, atlet Sukan SEA negara, Nurul Sarah Abdul Kadir mencipta kejutan apabila meraih gelaran ratu pecut AUG 2012 dengan mengatasi juara bertahan Sukan SEA 2011 Unani Serafi dari Indonesia dalam acara 100 meter.

Nurul Sarah merakamkan catatan 12.14s, iaitu kelebihan tipis 0.01s ke atas pencabar terdekat, Pimpika Kannikom dari Thailand manakala Unani merangkul gangsa dengan catatan 12.34s.

Selain Nurul Sarah, atlet muda, Jackie Wong Siew Cheer menyumbang pingat emas pertama dalam acara baling tukul besi manakala dua emas lagi menerusi Mohamad Arif Zulhilmi Alet (400m lelaki) dan Mohd Hakimi Ismail dalam acara lompat kijang.

Selain kilauan emas, pasukan olahraga turut menyumbang tiga pingat perak menerusi Mohd Noor Imran Hadi bagi acara 100m lelaki, S.Kannathasan (400m lelaki) dan Mohd Amar Fitri Zainol (lompat kijang lelaki).

Pada hari terakhir di kolam renang Pusat Akuatik Kompleks Sukan Nasional, Jun Hoong merangkul emas dalam acara 3m papan anjal individu dengan mengatasi rakan sepasukan Ng Yan Yee yang memperoleh pingat perak.

Di Gimnasium Chao Anouvong, skuad karate menutup tirai kejohanan dengan menambah satu emas menerusi acara kumite berpasukan wanita.

Secara keseluruhan skuad karate menyumbang tujuh emas, dua pingat perak dan lima pingat gangsa manakala skuad terjun pula mencapai sasaran empat emas dan dua perak.

Selain emas, sukan tenis hari ini menyumbang satu pingat perak menerusi acara berpasukan wanita, dua pingat perak dalam badminton (berpasukan wanita dan lelaki) dan tiga pingat gangsa dalam taekwondo. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Yi Ting Pecah Dua Rekod Kejohanan AUG

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain