Malaysia Tidak Menaruh Sebarang Pingat Angkat Berat - Sukan | mStar

Malaysia Tidak Menaruh Sebarang Pingat Angkat Berat

KUALA LUMPUR: Penyertaan Fatin Atiqah Osman sebagai satu-satunya atlet angkat berat yang mewakili negara ke temasya Sukan Olimpik Remaja 2010 pada 14-26 Ogos ini di Singapura, lebih bertujuan memberi pendedahan kepada atlet tersebut berbanding membawa pulang pingat.

Jurulatih angkat berat kebangsaan Mohd Nor Osman berkata pihaknya tidak menaruh sebarang pingat berikutan tidak dapat menjangka kekuatan pasukan lain memandangkan ini merupakan kali pertama temasya tersebut dianjurkan.

"Saya sekadar berharap Fatin dapat mengatasi rekod peribadi beliau dengan memperbaharuinya dan akan terus memperbaiki mutu sukannya dari masa ke semasa.

"Ini kerana selepas kejohanan angkat berat di Uzbekistan April lepas, dia tidak menjalani latihan intensif apabila kembali ke kampung halamannya (Perlis) dan ini sedikit-sebanyak akan mempengaruhi mutu sukannya," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, Isnin.

Rekod peribadi terbaik Fatin dalam kategori 'Snatch' ialah 70kg manakala bagi kategori 'Clean and Jerk', 88kg.

Selain itu, Mohd Nor menjangkakan anak didiknya tidak akan menghadapi masalah untuk menunjukkan prestasi terbaik walaupun terpaksa beraksi dalam bulan Ramadhan memandangkan sudah biasa berlatih dalam bulan tersebut.

"Biasanya pada bulan puasa lepas, kita akan membuat latihan 'angkatan maksimum' sebagai ujian diri.

"Cuma, penjagaan diri dan makanan tambahan untuk kejohanan ini perlu dijaga agar semua atlet khasnya atlet beragama Islam dapat bersaing dengan atlet asing," katanya.

Sementara itu, Fatin berkata beliau akan mencuba yang terbaik dan mempelajari sesuatu bagi memperbaharui rekod peribadinya dalam kedua-dua kategori yang dipertandingkan.

Kontinjen Malaysia menghantar 24 atlet dan jurulatih ke Singapura antaranya termasuklah dari acara renang, terjun, angkat berat, badminton, gimnastik berirama, olahraga dan pelayaran menyertai kejohanan itu.

Artikel Sebelum

Keputusan Perlawanan Liga Super

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain