‘Smurfs: The Lost Village’ Naskhah Sudut Pandang Wanita - Wayang | mStar

‘Smurfs: The Lost Village’ Naskhah Sudut Pandang Wanita

Salah satu babak filem animasi, 'Smurfs: The Lost Village'.

FILEM: Smurfs: The Lost Village

PENGARAH: Kelly Asbury

PENYUMBANG SUARA: Demi Lovato, Mandy Patinkin, Joe Manganiello, Meghan Trainor, Rainn Wilson, Michelle Rodriguez dan Julia Roberts

GENRE: Animasi

DURASI: 90 minit

PENGEDAR: Sony Pictures Releasing International

TARIKH TAYANGAN: 6 April 2017

SEBELUM anda menonton filem Smurf: The Lost Village (bagi mereka yang masih belum berbuat demikian atau ada perancangan untuk menontonnya), jangan kelirukan diri anda dengan mengaitkan filem ini dengan dua buah filem Smurfs sebelum ini iaitu The Smurfs (2011) dan The Smurfs 2 (2013).

Penulis berkata demikian kerana Smurfs: The Lost Village tiada kaitan langsung dengan dua filem yang disebutkan di atas.

Pertamanya, dua filem terdahulu itu merupakan gabungan filem cereka dan animasi berkomputer manakala filem Smurfs yang baharu ini merupakan filem animasi sepenuhnya.

Dalam erti kata lain, Smurfs: The Lost Village merupakan sebuah naskhah baharu bagi memancing peminat filem animasi khususnya untuk menonton komuniti The Smurfs dalam dunia yang berbeza.

Sekadar berkongsi maklumat, secara teknikalnya, Smurf: The Lost Village bukanlah filem animasi The Smurfs yang pertama.

Filem Smurfs: The Lost Village memiliki maksud tersurat dan tersirat yang menjadikannya sebagai sebuah filem animasi yang wajar ditonton seisi keluarga.

Sebaliknya, watak francais komik ciptaan Pierre Culliford atau nama penanya, Peyo itu pernah dizahirkan secara animasi ke layar perak sebanyak dua kali menerusi The Adventures of Smurfs (1965) yang memiliki lima cerita di dalamnya dan The Smurfs and the Magic Flute (1976).

Justeru, mungkin menyedari jiwa sebenar The Smurfs terletak pada penerbitan animasi telah mendorong Sony Pictures Animation untuk menghasilkan filem animasi baharu ini selain untuk mengabadikan nostalgia peminat watak makhluk kerdil berwarna biru itu yang pernah mencetuskan fenomena luar biasa lebih empat dekad lalu.

Seperti mana yang disebutkan, Smurfs: The Lost Village sememangnya sebuah cerita baharu yang mengambil pendekatan berbeza terutama dari sudut tema filem itu sendiri.

Secara ringkasnya, filem animasi arahan Kelly Asbury (Gnomeo & Juliet, 2011 dan Shrek 2, 2004) ini memfokuskan kepada satu-satunya watak wanita dalam dunia The Smurfs iaitu Smurfette (penyumbang suara oleh Demi Lovato) yang mahu mencari siapakah dirinya yang sebenar.

Sementelah, dia sendiri dicipta daripada tanah liat dan dihidupkan oleh ahli sihir jahat bernama Gargamel (Rainn Wilson) untuk melunaskan misinya menghancurkan koloni The Smurfs.

Penyanyi terkenal, Demi Lovato menyumbangkan suaranya untuk watak Smurfette.

Namun, Smurfette kemudiannya diberikan ‘nyawa’ baharu oleh Papa Smurfs (Mandy Patinkin) dan merubahkan ia menjadi sebahagian daripada keluarga The Smurfs.

Pun begitu, Smurfette merasakan dirinya masih lagi ada kekurangan dan persoalan yang tidak berjawab tentang identiti dirinya sehingga dia nekad untuk keluar dari zon selesanya dan mencari jawapan untuk segala permasalahannya.

Tanpa disedari, sedang dalam perjalanan menuju ke destinasi selepas mendapat tahu bahawa ada puak lain yang mendiami di satu bahagian terceruk hutan di kawasan tempat tinggal mereka, Smurfette telah diekori tiga sahabatnya, Hefty Smurf (Joe Manganiello), Clumsy Smurf (Jack McBrayer) dan Brainy Smurf (Danny Pudi).

Bermula detik itu bermulalah pengembaraan mereka yang penuh mencabar dan warna-wani lebih-lebih lagi turut disertai oleh Gargamel dan dua pembantunya, si kucing Azrael (Frank Welker) dan seekor burung bernama Monty yang mahu menculik Smurfs sebanyak mungkin bagi melunaskan misi jahatnya untuk menjadi ahli sihir yang lebih berkuasa.

Sehinggalah apabila Smurfette, Hefty, Clumsy dan Brainy menemui perkampungan yang dicari yang diketuai oleh Smurf Willow (Julia Roberts) bersama-sama penduduknya yang kesemuanya adalah wanita.

Watak antagonis, Gargamel bersama kucing peliharaannya, Azrael mempunyai misi jahat baharu dalam filem animasi ini.

Dari sudut pandang penulis sebagai seorang audiens, Smurfs: The Lost Village menonjolkan sisi wanita moden yang memiliki pemikiran sendiri, mencari pembebasan diri, masih mengekalkan ciri-ciri wanita sejati selain membuktikan bahawa mereka juga sebenarnya mampu menjadi pemimpin yang baik.

Kesemua ini dapat dilihat menerusi watak-watak yang ditonjolkan seperti Smurfette, Smurf Willow, Smurf Storm (Michelle Rodriguez), Smurf Blossom (Ellie Kemper) dan Smurf Lily (Ariel Winter) yang menggambarkan karakter wanita yang disebutkan.

Barangkali disebabkan juga penulis lakon layarnya juga adalah dua orang wanita, Stacey Harman dan Pamela Ribbon yang mahu memberikan nafas baharu dalam karakter The Smurfs itu sendiri yang sebelum ini penceritaannya banyak berkisar tentang kuasa lelaki.

Bahkan, watak Papa Smurf yang sering kali dijadikan sebagai ketua dan penyelesai masalah juga tidak terlalu ditonjolkan dalam filem Smurfs: The Lost Village sebagai tanda bahawa wanita sebenarnya juga berkebolehan menyelesaikan masalah mereka tanpa perlu dibantu lelaki.

Babak akhir melibatkan Smurfette dan Gargamel juga secara jelas menunjukkan bahawa biarpun wanita sering kali dianggap sebagai objek yang lemah dan tidak berupaya mempertahankan diri mereka, tetapi adegan itu membuktikan sebaliknya.

Smurfs: The Lost Village cuba mengenengahkan karakter wanita moden secara positif.

Biarpun begitu, Smurfs: The Lost Village bergerak dengan perlahan dan menimbulkan sedikit rasa bosan di awalnya namun, momentum itu mula menaik secara berperingkat sehinggalah ia ke pengakhirannya.

Dalam konteks penerbitannya sebagai filem animasi, ia masih boleh dinikmati dan dapat memberikan hiburan untuk seisi keluarga selain meninggalkan nostalgia untuk mereka yang membesar dengan watak-watak comel ini. 

*** Penulis ialah bekas wartawan hiburan dan graduan Sarjana Komunikasi (Pengajian Skrin), Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Ulasan ini ditulis berdasarkan pandangan peribadi penulis tanpa dipengaruhi sesiapa.

Smurfs: The Lost Village , Wayang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

‘Sindiket’ Karya Hambar Dan Tawar

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain