Pengarang | mStar

Pengarang

SHAZRYN MOHD FAIZAL

Penulis adalah bekas wartawan hiburan dan lulusan Sarjana Komunikasi (Pengajian Skrin), Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang.

shazryn.faizal@gmail.com

‘Jibam’ Sebuah Karya Bercelaru, Tiada Fokus

"CHE Mie harus sedar dan perlu meletakkan dirinya juga sebagai seorang penonton sewaktu menghasilkan Jibam kerana lakon layar filem ini ternyata cukup mengelirukan dan tidak menepati sasarannya."

‘Pinjamkan Hatiku’ - Osman Ali Perlu Keluar Zon Selesa

"PUN begitu, dari sudut lakon layar, penulis berpendapat ia tidak memiliki elemen baharu dan masih lagi terikat dengan acuan sama seperti mana filem-filem melodrama Osman sebelum ini."

‘Pengabdi Setan’ Karya Seram Genius Joko Anwar

SEBELUM membuat keputusan menonton filem Pengabdi Setan yang mula ditayangkan di pawagam tempatan bermula 23 November lalu, penulis meluangkan sedikit masa untuk membuat penyelidikan tentang filem cereka keenam arahan pengarah handalan Indonesia, Joko Anwar ini.

Klise Dan Sindiran ‘Rempit Sampai Langit’

"LALU, untuk melengkapkan profilnya sebagai seorang penerbit, Rosyam memilih genre komedi kerana tahu genre berkenaan amat mudah untuk menarik perhatian audiens terutama generasi muda ke pawagam."

‘Justice League’ Tidak Gah Seperti Diharapkan

“BERALIH kepada kekurangan dan kelemahan Justice League pula, ternyata perkara pokoknya adalah lakon layarnya yang begitu mendatar dan bersifat satu dimensi lalu tidak memberikan impak yang sewajarnya.”

‘Victoria & Abdul’ Persahabatan, Kasih Sayang Dua Dunia

BUAT mereka yang pernah menonton filem Furious 7 (2015) dan 3 Idiots (2009), pasti mengenali wajah aktor kacak ini yang kini mampu berbangga memiliki portfolio seni.

‘Peransang Rentap’ Kurang Merangsang

“MENYENTUH tentang lakon layar dan cerita Peransang Rentap, ini adalah sesuatu yang sebenarnya perlu dititik beratkan kerana jujurnya filem ini, masih lemah dalam aspek penceritaan.”

Sentuhan Lebih Relaks Untuk ‘Thor: Ragnarok’

“TERNYATA segala pelaburan dan risiko tersebut memberikan hasil yang cukup positif apabila Thor: Ragnarok berjaya meneruskan legasi watak adiwira tersebut dari sudut pandang yang berbeza.”

‘Tombiruo: Penunggu Rimba’ Meleret Tapi Okey!

CUMA bezanya, Tarzan tidak memerlukan topeng kayu untuk menutup wajahnya dan hanya memperagakan tubuh sasa untuk menarik perhatian penonton dengan pemilihan aktor yang tepat.

Menanti ‘Blade Runner 2049’ Selepas 35 Tahun

MALAH Blade Runner 2049 tidak mempunyai masalah untuk menjadi sebuah cult classic seperti mana filem asal, cuma masalah besar apabila durasi filemnya memakan masa hampir tiga jam.

IKLAN

Klik

default image

Loji Rawatan Air Selangor diiktiraf sebagai Pusat Bertauliah Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN)

LOJI Rawatan Air Sungai Semenyih mendapat pengiktirafan sebagai Pusat Bertauliah Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia.

default image

Air Selangor terima Anugerah Cemerlang NCOSH 2018 bagi kategori kemudahan air

KOMITMEN Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) dalam meningkatkan tahap keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja terbukti apabila pejabat Wilayah Gombak Air Selangor dipilih sebagai pemenang Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan 2018 kategori kemudahan air baru-baru ini.


default image

Program hujung minggu Universiti Taylor dipenuhi peluang untuk tenaga kerja masa depan

KAJIAN terbaharu oleh Insitut Kajian Khazanah mendapati sistem pendidikan Malaysia lebih menekankan kepada akademik dan kelayakan profesional.

default image

Universiti Taylor ke-14 terbaik dunia dalam senarai QS World University Rankings bagi hospitaliti dan pengurusan liburan

UNIVERSITI Taylor mengekalkan kedudukannya sebagai salah satu pusat pengajian terbaik apabila tersenarai dalam ranking QS Dunia 2019 mengikut subjek menerusi program Hospitaliti dan Pengurusan Liburan baru-baru ini.

IKLAN