suria

Ustazah Asma Harun sekali lagi ‘sound’ penggiat seni, minta henti program maksiat - “Kasihanilah diri sendiri, kita semua bakal mati”

Ustazah Asma Harun memberikan 'peringatan' kepada golongan selebriti agar lebih bertanggungjawab dengan kandungan hiburan yang disajikan mereka.

PENDAKWAH bebas terkenal, Ustazah Asma Harun sekali lagi membuat teguran terbuka kepada golongan artis dan selebriti agar lebih bertanggungjawab terhadap masyarakat.

Menerusi perkongsian terbaharu di Instagram, Asma mengingatkan para artis supaya tidak menghidangkan persembahan berunsur maksiat, lucah atau yang boleh menjatuhkan maruah.

ARTIKEL BERKAITAN: Ustazah Asma Harun tegur MV artis pamer tarian lucah, separuh bogel - “Kalian bangga dengan maksiat? Ini musibah ummah yang parah!”

"Mohon duhai semua artis tanah air atas tiket apa pun sama ada pelakon, penyanyi, pelawak, pengacara dan lain-lain. Jadilah penghibur yang ada rasa tanggungjawab, tidak menyumbang kepada kerosakan yang sedia parah ini.

"Hentikan persembahan atau pertandingan berunsur maksiat, berunsur lucah dan menjatuhkan maruah.

"Diharapkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia, pihak berwajib, Persatuan Seniman dan lain-lain turut boleh memainkan peranan dalam isu begini. Jika tidak dibendung dengan bersungguh, maka normalisasi akan berlaku," katanya.

Ustazah Asma Harun memuat naik 'surat terbuka' di Instagramnya menasihati golongan selebriti.

Asma membuat teguran tersebut kerana menurutnya dunia hiburan pada ketika ini seakan-akan menormalisasikan maksiat dalam sesuatu persembahan yang dilakukan golongan artis.

"Kemungkaran berlaku secara terangan, dibanggakan, dipromosikan dan diikuti. Bahayanya jika kita dah tak rasa apa-apa, scroll atau dilihat sahaja tanpa rasa.

"Dan apabila ada pihak yang membuat teguran, berlaku situasi pembelaan terhadap pelaku maksiat.

"Lama-lama pelaku semakin berkuasa, pencegah semakin lemah, takut, paling sedih jika berhenti. Kita kuat kerana Allah," katanya.

Tidak bermaksud untuk 'mencerca' pekerjaan golongan artis, sebaliknya Asma mengakui golongan selebriti diperlukan dalam persada seni bagi memenuhi fitrah manusia yang memerlukan hiburan.

Hentikan persembahan atau pertandingan berunsur maksiat, berunsur lucah dan menjatuhkan maruah.

USTAZAH ASMA HARUN

PENDAKWAH BEBAS

Namun dia berharap agar ia tidak dilakukan dengan cara yang boleh melalaikan.

"Iya, kalian diperlukan dalam persada seni, memenuhi fitrah insani, namun bukan dengan cara begini.

"Kasihanilah diri sendiri, kita semua bakal mati, janganlah ditangguh lagi hajat untuk kembali," ujarnya lagi.

Dalam entri tersebut, pelakon Syatilla Melvin dan Noor Khiriah turut dilihat meninggalkan komen di atas kata-kata 'peringatan' yang dikongsikan oleh Asma.

Syatilla Melvin berterima kasih di atas teguran Ustazah Asma Harun.

"Terima kasih atas ingatan ustazah. Sejujurnya saya terasa sesuatu apabila baca apa yang ustazah tulis sebab saya pernah berada di fasa berbuat salah.

"Alhamdulillah dan terima kasih sekali lagi atas ingatan untuk terus ke jalan kebaikan," tulis Syatilla.

"Terima kasih atas ingatan ustazah," ungkap pelakon Noor Khiriah.

Menerusi laporan mStar terdahulu, Asma melahirkan rasa terkejut apabila menonton video muzik lagu Ayda Jebat berjudul Parah yang dikatakan secara terang-terangan mempamerkan aksi lucah dan memalukan.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain