Edry Tidak Berhasrat Hasilkan Filem Ringan

Edry mahu terus membikin filem-filem bergenre yang lebih serius.
Edry mahu terus membikin filem-filem bergenre yang lebih serius.
Edry mahu terus membikin filem-filem bergenre yang lebih serius.

PETLAING JAYA: Komposer dan pengarah filem, Edry Abdul Halim tidak berminat untuk menghasilkan filem-filem ringan kerana ingin memberi fokus kepada genre yang lebih serius dalam karyanya.

Edry, 37, berkata, sebagai pengarah dia perlu mengambil risiko walaupun sedar kebanyakan penonton di negara ini masih belum bersedia untuk menerima filem sedemikian.

"Filem berbentuk hiburan ringan saya tidak beberapa minat nak buat kerana ingin memberi fokus kepada konsep dan tema yang lebih serius dalam karya saya.

"Banyak idea ingin diterjemahkan dalam sesebuah filem tetapi apa yang saya ingin buat itu bukan tahap orang hendak tengok sahaja tetapi beberapa risiko perlu diambil," jelasnya kepada mStar Online.

Dalam pada itu, Edry berkata, penonton perlu membuka minda mereka untuk menerima filem genre lain selain daripada komedi ringan yang mana penerbitannya terlalu banyak di pasaran.

"Penonton perlu membuka minda untuk menerima genre filem yang lebih daripada sekadar komedi dan perkara itu adalah antara cabaran buat pengarah seperti saya," ujarnya.

Bagaimanapun kata Edry, pendiriannya itu tidak bererti dia merendahkan penerbit atau pengarah yang membuat filem genre ringan sebaliknya ia adalah hak masing-masing.

"Perkara ini sebenarnya berbalik kepada permintaan daripada penonton yang sukakan filem sedemikian namun saya sebagai pengarah filem ingin mengubah landskap itu walaupun bukan mudah dan berpegang pada prinsip," katanya.

Artikel Lain