suria

Shakira didakwa tak bayar cukai di Sepanyol sebanyak RM68 juta, berdepan hukuman penjara 8 tahun

Shakira bertegas enggan jelaskan tuntutan cukai Sepanyol.

PENYANYI Shakira boleh dikenakan hukuman penjara selama lapan tahun atas dakwaan gagal membayar cukai kepada kerajaan Sepanyol sebanyak kira-kira RM68 juta bagi tempoh 2012 hingga 2014.

Shakira bagaimanapun enggan menjelaskan segala tuntutan tersebut kerana mendakwa dirinya tidak menetap di negara berkenaan sepanjang tempoh yang disebutkan itu.

"Saya harus pertahankan kebenaran kerana tuduhan itu tidak benar. Saya tidak tinggal di negara itu selama lebih 183 hari setahun. Saya sibuk dengan komitmen kerja di seluruh dunia.

ARTIKEL BERKAITAN: Hubungan 11 tahun terlerai akhirnya... Shakira sahkan perpisahan dengan Gerard Pique

"Saya juga telah membayar apa yang mereka tuntut sebelum mereka memfailkan saman. Jadi setakat ini saya tidak berhutang apa-apa dengan mereka," katanya.

Sebelum ini, pihak kerajaan Sepanyol meminta penyanyi itu membayar cukai kerana tinggal di negara berkenaan lebih dari setengah tahun.

Shakira yang ketika itu sedang menjalinkan hubungan cinta dengan pemain bola kebangsaan Sepanyol iaitu Gerald Pique juga mendakwa pihak berwajib negara berkenaan tidak telus dalam mengutip cukai.

"Saya telah mendapatkan nasihat dari sebuah firma yang pakar dalam bidang ini. Justeru saya percaya apa yang dilakukan selama ini adalah benar.

"Pihak yang mengutip cukai sudah banyak kali melakukan tindakan sebegini. Bukan hanya kepada selebriti, malah juga kepada pembayar cukai lain," jelasnya.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain