suria

Pasangan frontliners paling ‘bersemut’ dikesan! Doktor teruja nampak suami jaga SJR, tak sangka sempat pula dia ‘bagi love’- “Bagi saya rare moment sangat”

Dr Nik Farzana sempat merakam momen 'rare' ketika bertembung dengan suaminya yang sedang bertugas di sekatan jalan raya.

SEJAK kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di kebanyakan negeri di semenanjung, pasukan polis giat melakukan sekatan jalan raya (SJR) serta rondaan bagi memastikan rakyat mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Bagi sesetengah orang, pasti wujud perasaan gentar apabila terpaksa melalui SJR kerana bimbang akan ditahan atau disoal oleh anggota polis yang tegas.

Namun video tular baru-baru ini yang memperlihatkan seorang anggota polis membuat simbol 'love' dengan kedua-dua belah tangannya kepada seorang pemandu wanita, begitu mencuri tumpuan netizen.

ARTIKEL BERKAITAN: Video frontliners bersorak gembira selepas PM umum PKPP dibanjiri penghargaan rakyat Malaysia – “Kita belum menang, tapi kita boleh dan pasti menang”

ARTIKEL BERKAITAN: Sebelum ini hanya di belakang tabir... peluang 2 minggu jadi sukarelawan di Sabah, wanita ini dapat pengalaman tak dijangka - “Pernah diacukan kayu sebab ajak buat ujian swab”

Rata-rata netizen terhibur dengan video berkenaan dan menyifatkan aksi anggota polis itu sebagai sesuatu yang 'cute'.

Mungkin ramai yang tidak tahu, anggota polis berkenaan sebenarnya adalah suami kepada pemandu wanita yang membuat rakaman tersebut dari dalam kereta yang dipandunya.

"Abang polis bagi 'heart' la kat kita hahaha. Macam ini la bila wife doktor, husband polis. Bertembung tepi jalan macam ini sajalah. Take care my husband. Jangan marah na, kita main phone sekejap je ni nak rakam. Jarang-jarang boleh rakam momen ni," demikian kapsyen pada perkongsian asal yang dimuat naik di Facebook wanita berkenaan.



Dr Nik Farzana memuat naik video 'sweet' suaminya di Facebook.

Ketika berkongsi cerita dengan mStar, Dr Nik Farzana Abdullah berkata ketika itu dia sedang dalam perjalanan pulang dari tempat kerja di Klinik Kesihatan Seberang Jaya ke rumah yang terletak di Kulim, Kedah.

"Suami, Mohd Haniff tak tahu saya nak lalu dan saya pun tak tahu yang suami saya kerja roadblock hari itu. Sebab dia kerja berubah-berubah, sekejap ronda moto, sekejap MPV, sekejap jaga balai. Jadi tak jangka jumpa dia.

"Sepanjang PKP dan PKPB ni dia banyak kali buat roadblock tapi tak pernah bertembung. Ini baru pertama kali jumpa macam ini. Dan tak sangka dia tiba-tiba buat reaksi macam tu (simbol hati).

"Dia cam kereta. Saya tak main telefon bimbit masa memandu tapi bila tengok dia dari jauh, itu yang saya rakam," jelas Dr Nik Farzana.



Anggota polis yang merupakan suami Dr Nik Farzana sempat membuat aksi 'cute' kepada isterinya itu.

Ibu kepada dua cahaya mata ini juga berkata, dia langsung tidak berniat untuk menularkan video berkenaan sebaliknya hanya memuat naik sebagai kenangan sendiri.

"Saya post hanya untuk simpanan sebab bagi saya 'rare moment' sangat dengan tiba-tiba suami buat reaksi macam itu pula. Mungkin kawan-kawan yang kongsi.

"Ada terbaca komen-komen yang kurang OK, cakap (polis) tak saman pulak main telefon. Saya harap salah faham itu dapat dirungkaikan.

"Kereta saya tak bergerak waktu rakam tu. Selepas melepasi roadblock, saya terus simpan telefon. Saya hanya muat naik ketika sampai rumah," ujar doktor berusia 29 tahun ini.

Ada terbaca komen-komen yang kurang OK, cakap (polis) tak saman pulak main telefon. Saya harap salah faham itu dapat dirungkaikan.

DR NIK FARZANA ABDULLAH

ISTERI

Mempunyai pasangan yang juga merupakan seorang petugas barisan hadapan, doktor ini turut mengakui mereka berdepan dengan cabaran terutama dari segi meluangkan masa bersama keluarga.

"Cabarannya dari segi penjagaan anak-anak. Kami dua-dua sibuk, tambahan pula tinggal jauh dari kedua ibu bapa kami. Jadi agak sukar nak tinggalkan anak-anak lama dengan pengasuh.



Dr Nik Farzana turut bertugas di lapangan untuk mengambil ujian calitan pesakit Covid-19.

"Kadang-kadang saya balik kerja, suami dah pergi kerja. Bertembung macam itu sajalah," katanya yang pernah berkhidmat selama empat tahun di Hospital Kulim, sebelum ini.

Dalam pada itu, doktor ini yang turut bertugas di lapangan untuk melakukan ujian calitan (swab) menasihati rakyat Malaysia supaya mematuhi SOP dan kekal berada di rumah sekiranya tiada urusan penting.

"Kekal di rumah dan beri kerjasama sepenuhmya terhadap frontliner," ujarnya lagi.



Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!



TONTON VIDEO PILIHAN!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my

Artikel Berkaitan

Artikel Lain