“Berbudi kepada tanah takkan rugi” - Pereka grafik wanita ini rela tinggalkan kehidupan kota, balik Teluk Intan jadi petani

Nuraishah bersama kucing kesayangannya, Copot.

PENAT berhadapan senario kehidupan di kota raya membuatkan gadis ini membawa diri untuk pulang dan menetap di kampung halaman di Teluk Intan, Perak.

Biarpun memiliki kerjaya profesional sebagai pereka grafik dan penyunting foto, dia enggan menoleh kebelakang dan memulakan kehidupan baharu sebagai petani.

Bercerita kepada mStar, Nuraishah Shamsuddin, 27, mendedahkan segalanya bermula sekitar 7 bulan lalu.

ARTIKEL BERKAITAN: Tak berjalan ‘no hal’, pasangan pencen tukar hobi jemur ikan masin... potong dress cucu di rumah - “Beli makanan online pun belajar sendiri”

ARTIKEL BERKAITAN: Cili pelangi nampak 'mengancam' tapi awas tahap kepedasannya!

"Saya dah penat duduk Kuala Lumpur hadap kesesakan lalu lintas. Kini saya balik kampung dan jalani kehidupan serba ringkas.

"Saya tinggal bersama emak dan Copot (kucing). Setiap hari saya ke kebun dari pagi hingga tengah hari.

"Saya cari pendapatan dengan berniaga sayur organik. Saya gembira dengan kehidupan sekarang," ujarnya.

Posting Nuraishah yang tular di Twitter.

Bercerita mengenai permulaan hidup baharu itu, dia mengakui keadaan agak sukar memandangkan wujudnya kekeliruan mengenai status tanah yang mahu diusahakan.

Dia kemudiannya menjalankan proses membersihkan kawasan tersebut dan memulakan tanaman lebih 20 jenis sayuran.

"Mula-mula susah sikit lah sebab ianya tanah unknown. Saya cuma ada geran yang sah tapi tak tahu mana kedudukan tanah.

Lebih kurang 20 jenis. Sayur sentiasa tukar setiap kali harvest. Antaranya bayam, tomato, terung, bendi, sawi, salad dan daun sup.

NURAISHAH SHAMSUDDIN

PEREKA/PETANI

"Tanah ni dari pemberian arwah ayah yng mana arwah sendiri tak tahu mana kedudukan sebenarnya.

"Lepas jumpa tanah saya terus terangkan kawasan, buat pagar dan terus mula buat batas. Sedikit demi sedikit buat batas sampai jadi macam sekarang.

"Lebih kurang 20 jenis. Sayur sentiasa tukar setiap kali harvest. Antaranya bayam, tomato, terung, bendi, sawi, salad dan daun sup," ujarnya.

Antara hasil tanaman yang dituai Nuraishah.

Menurut Nuraishah lagi, berat badannya juga berkurang 18 kilogram (kg) sejak menjalankan aktiviti pertanian.

Selain mengubah rutin harian dan diet, dia mengakui transformasi hala tuju hidupnya itu menjadikan dia lebih sihat dan gembira.

Kata Nuraishah lagi, tiada apa yang perlu disesalkan kerana dia sebelum ini bekerja secara bebas (freelance) dan tidak terikat dengan mana-mana syarikat.

Copot menjadi peneman setia Nuraishah.

"Pendapatan tak adalah banyak mana. Standard gaji orang kerja office sahaja. Tapi sekarang disebabkan duduk rumah keluarga dan tak banyak komitmen, tak adalah masalah sangat.

"Saya dulu freelancer. Bila-bila masa boleh berhenti. Tapi lepas habis Masters in Arts (MA), memang terus rasa nak balik kampung settle down," ujarnya yang menetap di KL sejak 2013 lagi.

Dalam pada itu, posting Nuraishah di Twitter sehingga kini menerima hampir 30,000 ulang kicau (Retweet).

Nuraishah mengusahakan lebih 20 jenis sayur setakat ini.

Malah, ramai netizen meluahkan rasa kagum akan pendirian gadis itu meninggalkan kerjaya di kota untuk meneruskan kehidupan yang lebih tenang di kampung.

"Seronoknya dapat berkebun, tenang duduk kampung dapat hirup udara segar.

"Hi sis, saya yang belajar pertanian pun tak amalkan sepenuhnya macam ni. Haihh rasa rugi betul ilmu yang diperoleh masa belajar dulu.

"Berbudi kepada tanah takkan rugi. Tahniah, sebab akak dah jumpa ketenangan dalam keserdehanaan dan tak terikat dengan sistem. You're so inspiring," tulis beberapa netizen.

Artikel Berkaitan

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain