suria

Polis yakin Hafizul masih berada di Malaysia, tiada perintah interim dikeluarkan ke atas isteri

Farah nyaris ditembak suaminya pada Ahad.

PERINTAH perlindungan interim untuk isteri suspek utama kes tembak di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tidak dikeluarkan kerana siasatan terhadap kes itu tidak memerlukan tindakan sedemikian, kata polis.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata siasatan tidak menunjukkan ancaman berkenaan akan meningkat kepada tembakan.

"Ini merujuk kepada kes ugutan yang dibuat terhadap isteri dan laporan yang dibuat olehnya. Dalam kes itu, kami menahan Hafizul Harawi dan menahannya di bawah reman selama tiga hari.

“Kes itu masih diteruskan dan siasatan perlu diselesaikan sebelum boleh diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk didakwa.

"Setiap penyiasatan keganasan rumah tangga ada peringkat dan prosedur. Hanya apabila kita telah mendapat kenyataan yang mencukupi barulah kita boleh mendapatkan perintah interim dan sebagainya. Kita tidak boleh begitu sahaja mendapatkan perintah interim untuk (Kanun Keseksaan) Seksyen 506 kes," katanya.

Mengenai status pemburuan suspek iaitu Hafizul yang berusia 38 tahun, beliau berkata polis percaya dia masih berada di negara ini dan masih memiliki senjata itu.

Beliau menggesa Hafizul menyerah diri kepada polis secara aman.

ARTIKEL BERKAITAN: “Masih trauma kejadian depan mata” - Isteri suspek tembak di KLIA 1 akhirnya ‘bersuara’

Beliau turut memberi amaran kepada orang ramai yang melihatnya supaya segera menghubungi polis dan tidak mengambil sebarang tindakan sendiri.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain sebelum ini berkata, suspek sedang disiasat berikutan laporan dibuat terhadapnya.

“Berdasarkan laporan itu, suspek telah ditahan, dan kami telah menyerahkan kertas siasatan (kepada timbalan pendakwa raya), tetapi kami diberi arahan tambahan.

“Disebabkan kejadian itu, isteri mengupah pengawal peribadi,” katanya kepada pemberita.

Pada pagi Ahad, suspek melepaskan tembakan ke arah balai ketibaan KLIA 1 dalam cubaan membunuh isterinya, pemilik agensi pelancongan Farah Md Isa, lebih dikenali sebagai Farah Cie.

Hafizul membakar beberapa mercun sebelum melepaskan tembakan ke arahnya dari jarak dekat.

Pengawal peribadi berjaya menyelamatkannya tetapi terkena tembakan di perut.

Hafizul kemudian melarikan diri ke keretanya, yang diletakkan di Blok C tempat letak kereta lapangan terbang. - The Star.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di WhatsApp, Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain