suria

Lima rakyat Malaysia terperangkap di Tebing Barat, termasuk seorang wanita dan tiga kanak-kanak - Wisma Putra

Kesan pergolakan yang berlaku dalam zon konflik Israel dan Hamas. -Gambar Mahmud HAMS/AFP

LIMA rakyat Malaysia, termasuk seorang wanita bersama ibu dan tiga anaknya, kini berada di Tebing Barat, yang merupakan zon konflik dalam pertempuran berterusan antara tentera Israel dan kumpulan Palestin Hamas.

Wisma Putra berkata kedutaan Malaysia di Amman, Jordan sentiasa berhubung dengan mereka.

“Kementerian Luar Negeri menasihatkan sesiapa yang mempunyai maklumat berhubung kedudukan saudara-mara atau sesiapa sahaja di kawasan konflik supaya menghubungi kementerian bagi membolehkan bantuan diberikan,” kata Wisma Putra dalam satu kenyataan pada Rabu.

Wisma Putra juga menasihatkan mereka yang merancang untuk pergi ke kawasan terjejas dalam konflik Israel-Palestin yang berterusan, untuk menangguhkan rancangan mereka.

“NGO yang masih berhasrat untuk ke kawasan terjejas dinasihatkan merujuk rancangan mereka kepada kementerian terlebih dahulu,” kata Wisma Putra.

Wisma Putra juga berkata Malaysia amat prihatin dengan peningkatan jumlah korban dan kecederaan orang awam dalam konflik yang berterusan sejak 7 Oktober lalu.

"Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya pengeboman Israel yang keterlaluan di kawasan awam, selain tindakannya untuk menyekat bekalan asas seperti air, elektrik dan makanan," kata Wisma Putra.

Wisma Putra juga memuji titah Yang di-Pertuan Agong dan resolusi sebulat suara di Parlimen untuk memanggil Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) dan masyarakat antarabangsa untuk menekan keganasan yang berterusan untuk dihentikan.

“Malaysia juga kecewa dengan kegagalan UNSC mencapai persetujuan mengenai perkara ini,” kata Wisma Putra.

Wisma Putra berkata, mengambil kira situasi kritikal ketika ini, masyarakat antarabangsa termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu perlu menyalurkan bantuan kemanusiaan segera seperti bekalan asas dan sokongan perubatan.

“Rejim Israel tidak berhak untuk menghentikan bantuan kemanusiaan,” tambah Wisma Putra.

Wisma Putra berkata ia kini dalam proses menyalurkan RM1 juta untuk sumbangan awal kemanusiaan melalui Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat untuk Palestin (AAKRP), seperti yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Isnin.

Sabtu lalu (7 Okt), semasa perayaan Yahudi Simchat Torah, kumpulan Palestin Hamas melancarkan serangan mengejut dari Gaza, yang menyaksikan rentetan roket dilepaskan ke arah Israel dan individu bersenjata melanggar halangan keselamatan.

Sebagai tindak balas, Israel bertindak balas dengan serangan udara dan operasi ketenteraan lewat malam itu, yang berterusan sehingga kini.

Laporan telah menyatakan bahawa kira-kira 900 individu telah terbunuh di Tebing Barat dan Gaza.

Susulan konflik itu, laporan juga menyatakan bahawa keganasan semakin meningkat di Tebing Barat yang diduduki Israel, yang kini menyaksikan peningkatan serangan oleh peneroka Yahudi di perkampungan Palestin. - The Star

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain