suria

Pengudaraan lebih baik, kebenaran untuk restoran letak meja makan di luar premis sedang diteliti

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan juga sedang berbincang dengan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) mengenai garis panduan cadangan itu. (Gambar Hiasan)

KEBENARAN untuk restoran meletakkan meja di luar premis mereka menjadi antara cadangan yang sedang dikaji oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Menterinya Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, garis panduan sedang disiapkan oleh kementeriannya untuk dibentangkan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk dinilai sebelum perkara itu diumumkan.

ARTIKEL BERKAITAN: Tak lama lagi 181 SOP yang diguna pakai selama ini akan diperkemas, dikurangkan kepada 10 sahaja

“Garis panduan lengkap kemudiannya akan diberi kepada kerajaan negeri negeri untuk dilaksanakan oleh pihak berkuasa tempatan demi memastikan keseragamannya.

"Ini penting terutama untuk memudahkan operasi perniagaan pengusaha restoran yang mempunyai kedai dan cawangan lain di tempat lain," katanya pada Rabu.

Tambah Reezal, kementerian juga sedang berbincang dengan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) mengenai memberikan garis panduan yang jelas mengenai sistem pengudaraan di restoran yang menggunakan penyaman udara sepenuhnya serta yang tidak dapat menyediakan tempat duduk berturap.

PUTRAJAYA, 2 Sept -- Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican ketika sidang media mengenai Kementerian yang diterajuinya hari ini.
--fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Reezal berkata, garis panduan sedang disiapkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk dibentangkan dalam mesyuarat MKN. Foto: BERNAMA.

"Kementerian menyambut baik dan akan mempertimbangkan cadangan positif yang dapat memberi manfaat kepada masyarakat," katanya.

Reezal menjawab persoalan oleh bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, yang mencadangkan agar pengusaha restoran harus diberi kelonggaran untuk menyediakan meja untuk pelanggan mereka yang makan di luar premis mereka.

Kata Najib, ia akan mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 kerana pengudaraan lebih baik daripada duduk di dalam restoran di kawasan tertutup. - The Star.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain