Terbukti mampu kurangkan kadar ponteng, keciciran sekolah anak-anak Orang Asal... kini CerDik tagih sokongan ibu bapa

CerDik menggalakkan 'fun learning' melalui permainan interaktif untuk memupuk keyakinan diri dalam kalangan kanak-kanak Orang Asal. Fokus utamanya supaya kanak-kanak gembira dengan diri sendiri.

SETIAP kanak-kanak mempunyai hak untuk mendapat pendidikan tanpa diskriminasi.

Tidak kiralah dari segi kedudukan sosial mahupun status kewangan keluarga masing-masing, mereka layak pergi ke sekolah untuk melengkapkan diri dengan pengetahuan serta kemahiran, agar membesar sebagai seorang insan yang menyumbang kepada masyarakat.

Selaras dengan misi untuk meningkatkan kualiti hidup dengan menjadi lebih penyayang, syarikat induk pelaburan Kumpulan Perangsang Selangor Bhd (KPS), sebuah organisasi berorientasi komuniti, mendekati anak-anak dari komuniti Orang Asal iaitu kumpulan yang dikategorikan sebagai golongan paling 'terjejas' oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Selangor.

Menekankan program pendidikan untuk pelajar Orang Asal, KPS memberi fokus kepada motivasi, kemahiran hidup dan kepemimpinan.

Melalui hubungan dengan pihak berkepentingan termasuk ibu bapa, guru dan masyarakat setempat, KPS telah mengenal pasti kekurangan sokongan dan persekitaran sebagai faktor utama yang mempengaruhi perkembangan anak-anak Orang Asal.

Namun terdapat juga faktor kurangnya pendedahan untuk anak-anak daripada golongan ini mencapai kecemerlangan dalam pendidikan.

Selain itu, kemiskinan juga dikesan sebagai salah satu faktor penyumbang yang memberi kesan terhadap motivasi dan pembelajaran anak-anak golongan ini, sekaligus menyumbang kepada tingginya kadar keciciran dalam pelajaran.

Satu kajian persendirian yang dilakukan pada 2008 menunjukkan 50 peratus kanak-kanak Orang Asal berhenti sekolah ketika mencapai usia 13 tahun.

Statistik Jabatan Hal Ehwal Orang Asli pula merumuskan bahawa pada tahun 2018,39 peratus pelajar Orang Asal yang layak tidak mendaftar kemasukan ke Tingkatan 1 ekoran tidak lagi berminat untuk melanjutkan pelajaran.

Laporan Kementerian Pendidikan pada 2012 pula menunjukkan hanya 30 peratus pelajar Orang Asal yang menamatkan pendidikan menengah.

Dengan data-data yang ditunjukkan, penyelidikan awal KPS mendapati motivasi dalam kalangan sebilangan pelajar agak berkurangan.

Justeru, KPS melihat wujudnya keperluan untuk bekerjasama dengan komuniti sekolah masing-masing bagi menanamkan kemahiran asas termasuk pengurusan masa dan disiplin diri ke arah membantu membentuk mereka menjadi pelajar berdikari.

Pendekatan bercerita

Bagi meningkatkan perkembangan pendidikan anak-anak Orang Asal, KPS memperkenalkan program CerDik pada tahun 2018.

CerDik, ringkasan daripada "cerita sambil mendidik" atau mendidik melalui penceritaan, tampil dengan beberapa siri bengkel yang modulnya dirancang untuk menangani masalah pelajar Orang Asal yang berusia antara 10 hingga 14 tahun.

Selaras dengan Matlamat Pembangunan Lestari 4 Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang bertujuan untuk memastikan akses kepada pendidikan berkualiti inklusif dan saksama, inisiatif CerDik adalah untuk menanamkan sifat positif dalam kalangan pelajar Orang Asal yang dapat menyedarkan potensi mereka dan memupuk pemikiran positif ke arah masa depan yang lebih cerah untuk diri serta masyarakat.Sekolah yang melaksanakan program CerDik menunjukkan peningkatan dari segi kehadiran ke sekolah dan meneruskan pelajaran ke Tingkatan 1.

"CerDik dikembangkan secara strategis untuk menyediakan lingkungan yang mendukung dan memelihara dengan penglibatan yang konsisten untuk memperkasakan dan mendidik pelajar," kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Kewangan dan Perkhidmatan Korporat) KPS, Suzila Khairuddin.

"Modul-modul tersebut sesuai dengan upaya Kementerian Pendidikan untuk mempromosikan pendekatan pembelajaran abad ke-21 kepada semua siswa di seluruh negara.

"Modul CerDik memfokuskan pada tiga tonggak utama iaitu Pembelajaran, Kemahiran Hidup dan Literasi untuk mempersiapkan pelajar sekolah rendah untuk sekolah menengah, dengan sasaran bagi menurunkan kadar keciciran," kata Suzila.

Sesi CerDik dijalankan selepas tamat waktu persekolahan dengan KPS memastikan semua bahan, aktiviti dan pendekatan sesuai dengan usia dan budaya.

Walaupun CerDik mendorong pembelajaran dan penerokaan yang menyeronokkan melalui permainan interaktif, namun tujuannya adalah untuk meningkatkan keyakinan diri dan berani bersuara, membolehkan mereka mempelajari kemahiran kepimpinan dan berkeyakinan membuat keputusan.

Yang penting, matlamat utamanya adalah agar anak-anak golongan ini merasa seronok untuk lebih meneroka potensi diri masing-masing.

Tanda-tanda positif

Program perintis CerDik dilancarkan pada 2018 dengan 15 sesi untuk 50 murid Orang Asal berusia 10 hingga 14 tahun di Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Lanjan di Damansara Perdana, Selangor. Program ini diperkenalkan di SK (Asli) Bukit Cheding di Jenjarom, Selangor.

Tahun ini, ia dilaksanakan di SK (Asli) Bukit Kemandol di Selangor, dan sekali lagi di SK (Asli) Bukit Cheding.

Setakat ini, CerDik telah memanfaatkan 128 (63 kanak-kanak lelaki dan 65 perempuan) pelajar Orang Asal dari tiga sekolah.

Untuk program ini, KPS melabur sebanyak RM240,000 bagi merealisasikan matlamat mereka.

Bagi mengatasi masalah ketidakhadiran dan keciciran pula, pelatih CerDik bekerjasama secara rapat dengan 256 ibu bapa untuk mengetahui lebih banyak mengenai tingkah laku anak-anak mereka.

CerDik dikembangkan secara strategis untuk menyediakan lingkungan yang mendukung dan memelihara dengan penglibatan yang konsisten untuk memperkasakan dan mendidik pelajar.

SUZILA KHAIRUDDIN

TIMB. KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF (KEWANGAN & PERKHIDMATAN KORPORAT) KPS

Pelatih berkongsi dengan ibu bapa betapa pentingnya pendidikan, selain menunjukkan cara bagaimana untuk mengatasi halangan menghantar anak mereka ke sekolah dan mendorong penyertaan anak-anak mereka dalam kegiatan kokurikulum.

Hasilnya begitu ketara, di mana terdapat peningkatan dalam kehadiran anak-anak Orang Asal di sekolah:

> 2018, kehadiran di SK Bukit Lanjan antara 66.7 peratus dan 87.5 peratus bergantung pada peringkat umur.

> 2019, sebanyak 88.24 peratus di SK (Asli) Bukit Cheding.

> Lebih daripada 70 peratus murid Tahun 6 pada 2019 di SK (Asli) Bukit Cheding melanjutkan pelajaran ke sekolah menengah di SK (Asli) Bukit Kemandol pada tahun berikutnya - penurunan kadar keciciran sebanyak 20.6 peratus berbanding dengan kajian tahun 2008.

> 2019, sebanyak 11.8 peratus pelajar Orang Asal Tahun 6 memperoleh A dalam Penulisan Bahasa Malaysia dalam UPSR (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah).

Susulan hasil yang memberangsangkan ini, KPS melanjutkan program ini dengan kumpulan peserta yang sama hingga tahun 2022, sekaligus manfaatnya dapat diukur secara komprehensif.

Untuk tahun 2020, KPS menetapkan sasaran 90 peratus pelajar Tingkatan 1 di SK (Asli) Bukit Kemandol untuk menamatkan pendidikan menengah rendah, dengan kadar kehadiran antara 85 peratus dan 95 peratus.

KPS juga menyasarkan 60 peratus pelajar lulus semua mata pelajaran teras di peringkat PT3 (Pentaksiran Tingkatan Tiga atau Pentaksiran Tingkatan Tiga).

Selain itu, KPS juga menyasarkan 75 peratus pelajar Orang Asal untuk memahami sepenuhnya topik yang disampaikan dalam setiap sesi.Modul program CerDik direka khas untuk menangani isu yang membelenggu anak-anak Orang Asal yang berumur 10 hingga 14 tahun.

"Matlamat kami adalah untuk mencapai kadar kehadiran 85 peratus pada tahun 2020 bagi kedua-dua kelompok siswa, dan mempertahankan tahap kehadiran 90 peratus pada tahun 2021 dan 95 peratus pada tahun seterusnya," kata Suzila.

Pelajar universiti juga mendapat manfaat daripada CerDik di mana 190 daripadanya dilantik sebagai fasilitator untuk 56 sesi dari 2018 hingga 2020.

Ini memberi peluang kepada mahasiswa untuk membimbing pelajar Orang Asal dan terlibat dalam pembangunan masyarakat sebagai sebahagian daripada kerja kursus pengajian tinggi mereka.

Mengatasi cabaran

Walaupun CerDik ditujukan kepada anak-anak Orang Asal, ibu bapa perlu memainkan peranan mereka untuk memastikan anak-anak mereka mendapat manfaat sepenuhnya menerusi program ini.

Bagaimanapun ada segelintir ibu bapa menjadikan komitmen kerja dan kekangan masa sebagai alasan mengapa anak-anak mereka tidak menyertai CerDik.

Dalam pada itu, keterbatasan akses kepada komputer dan internet kerana faktor kewangan dan jaringan jalur lebar yang lemah juga antara masalah yang menghalang kelancaran penyampaian pelajaran.

Sungguhpun berdepan dengan seribu satu cabaran, KPS tekad melipatgandakan usaha dengan mengadakan lawatan ke rumah untuk berinteraksi dengan ibu bapa.

Ini kerana, sokongan ibu bapa terhadap program CerDik amat penting demi perkembangan pendidikan anak-anak mereka.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Harga petrol, diesel naik