Kluster Masjid Seri Petaling diisytihar tamat selepas rekod sifar kes

Kluster Covid-19 terbesar negara iaitu kluster perhimpunan jemaah tabligh di Masjid Seri Petaling, tamat pada Rabu selepas berjaya merekodkan sifar kes. Foto: Bernama

KETUA Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengisytiharkan kluster Covid-19 terbesar negara iaitu kluster perhimpunan jemaah tabligh di Masjid Seri Petaling, tamat pada Rabu selepas berjaya merekodkan sifar kes.

Dr Noor Hisham berkata kluster itu dikesan susulan perhimpunan keagamaan di masjid tersebut yang berlangsung dari 27 Februari sehingga 3 Mac lalu serta dihadiri seramai 16,000 orang melibatkan 14,500 warganegara Malaysia dan 1,500 bukan warganegara dari pelbagai negara.

ARTIKEL BERKAITAN: Hanya tinggal 1 kes aktif kluster jemaah tabligh Seri Petaling - “Harap dalam seminggu, dua dapat tamatkan pengawasan, pemantauan”

"Kementerian Kesihatan (KKM) dengan sukacitanya ingin memaklumkan bahawa, kluster Covid-19 terbesar di Malaysia, iaitu Kluster Perhimpunan Seri Petaling adalah diisytihar tamat pada hari ini.

"Kes positif Covid-19 pertama kluster ini dilaporkan di dalam negara pada 11 Mac 2020 (iaitu seminggu selepas perhimpunan berakhir), iaitu kes ke-131 dan kes ke-136 melibatkan warganegara Malaysia dari Pahang dan Negeri Sembilan yang telah hadir perhimpunan tersebut," katanya pada sidang media di Putrajaya, pada Rabu.

Dr Noor Hisham berkata kluster itu besar kemungkinan berpunca dari luar negara dan kemudiannya tular di dalam komuniti melalui aktiviti perhimpunan secara besar-besaran melalui kontak rapat kes yang positif.

Dr Noor Hisham berkata sehingga 8 Julai, seramai 42,023 individu telah disaring dalam kluster itu dan daripada jumlah tersebut, 3,375 kes telah dilaporkan positif Covid-19.

"Kes-kes bagi kluster dan sub-kluster di bawahnya dikesan di tujuh negeri, melibatkan 2,550 warganegara Malaysia dan 825 bukan warganegara dari 28 buah negara.

"Kebanyakan kes positif kluster ini adalah tidak bergejala iaitu, 2,187 kes atau 64.8 peratus daripada jumlah keseluruhan kes positif kluster ini," katanya.

Menurutnya, seramai 87 pesakit telah dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), dengan 29 pesakit memerlukan bantuan pernafasan dan 3,341 individu telah sembuh menjadikan kadar pesakit yang telah sembuh 98.9 peratus.

Mengenai kes kematian melibatkan kluster itu, katanya terdapat 34 kematian dilaporkan, terdiri daripada 31 warganegara dan tiga lagi bukan warganegara, melibatkan 30 lelaki dan empat perempuan.

Beliau berkata hasil siasatan dan aktiviti pendekatan tertumpu, KKM telah mengesan sebanyak 17 sub-kluster dalam kluster itu, termasuk Kluster Kampung Sungai Lui yang juga tamat hari ini, Kluster Selangor Mansion dan Kluster Pasar Borong Kuala Lumpur.

"Sejak dari awal pengesanan kluster ini, kerajaan telah menjalankan pendekatan tertumpu secara agresif dan meluas melalui aktiviti pengesanan kes secara aktif bagi kumpulan sasar dalam kluster ini iaitu peserta dan kontak rapat perhimpunan di Seri Petaling serta pelajar, kakitangan pusat tahfiz, dan madrasah di seluruh Malaysia.

"Empat bulan telah berlalu sejak kluster ini mula dikesan dan hari ini tamatlah tempoh 28 hari sejak kes terakhir kluster ini dilaporkan (iaitu kes ke-8367) pada 11 Jun lepas," jelasnya.

Dr Noor Hisham berkata pencapaian ini merupakan kejayaan bersama bagi KKM dan agensi lain yang telah bekerjasama melalui tindakan bersepadu dalam segala pendekatan bagi mengawal dan membendung penularan jangkitan Covid-19 dalam kluster itu. - BERNAMA

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Covid-19, KKM, kluster, tamat, jemaah, tabligh, masjid

Artikel Berkaitan

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain