suria

Semuanya terkawal, perlu 2 minggu untuk pantau sebelum putuskan langkah seterusnya - Dr Noor Hisham

Kelengkapan seperti katil dan ventilator mencukupi di negara ini.

KEMUNGKINAN kerajaan membenarkan lebih banyak sektor ekonomi dibuka semula akan dinilai berdasarkan perkembangan semasa kes Covid-19 dalam tempoh dua minggu lagi.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, kes di Malaysia sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang bermula Isnin lalu juga masih dalam keadaan terkawal.

ARTIKEL BERKAITAN: Terkini 39 kes baharu Covid-19, kematian kekal 107

"Kta belum masuk ke fasa exit strategy. Apa yang kita laksanakan hanya satu kelonggaran iaitu memulakan sektor ekonomi.

"Kita harap dapat pantau dalam tempoh dua minggu sama ada kita dapat kawal. Kalau dapat kawal dengan baik, kes masih lagi dua angka atau kes makin menurun, mungkin kita akan buka lagi sektor," ujarnya menerusi sidang media pada Khamis.

Menurut Dr Noor Hisham, pemantauan itu harus dibuat dengan teliti sebelum sebarang ketetapan diputuskan selepas ini.Dr Noor Hisham Abdullah.

Dalam sidang media sama, Dr Noor Hisham turut memperincikan tahap persedian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sekiranya berlaku peningkatan kes sehingga melumpuhkan sektor kesihatan negara.

Ujarnya, KKM memegang prinsip 'prepare for the worst' dan sehingga kini, kelengkapan yang dimiliki mencukupi untuk menampung sekiranya berlaku peningkatan yang tidak dijangka.

"Kegunaan katil untuk pesakit Covid-19 di wad hanya 16 peratus sahaja. Bilangan katil yang kita ada di 40 hospital Covid-19 ada 5500, kita hanya guna 864 katil.

"Katil untuk pesakit dikuarantin yang merangkumi pesakit bergelaja ringan serta tiada gejala tetapi positif, kita asingkan, ada 3875 katil dan hanya guna 557 katil sahaja.

"Katil di unit rawatan rapi (ICU) pula ada 737 dan kita hanya guna 15 peratus. Ventilator ada 1091 tetapi hanya guna 38 peratus," ujar Dr Noor Hisham.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

KKM, katil, ventilator, sektor ekonomi

Artikel Lain