Dunia gempar kematian tragik Nora Anne, jadi tajuk berita utama media antarabangsa

Mendiang Nora Anne.

'CRUELLY Taken Away' seperti dilapor portal berita The Sun, United Kingdom adalah antara tajuk utama berita media asing berhubung penemuan mayat remaja perempuan warga Ireland Nora Anne Quoirin, pada Selasa.

Insiden menyayat hati itu mengejutkan pelbagai lapisan masyarakat dan menjadi tajuk utama kebanyakan media antarabangsa hari ini antaranya CNN, AFP, Asia One, The Straits Times (Singapura), South China Morning Post (China), The Guardian, The Sun UK, BBC dan NZ Herald (New Zealand) dan Al Jazeera.

Agensi berita CNN melaporkan kejadian itu dengan tajuk ‘Body of missing teenager Nora Quoirin found in Malaysia’ manakala portal Al Jazeera melaporkan dengan tajuk ‘Malaysian police find body of French-Irish teen who went missing’.

NZ Herald, akhbar yang berpejabat di New Zealand tidak ketinggalan melaporkan tragedi itu dengan tajuk ‘Missing UK teen: Family confirms body as Nora Anne Quoirin’.

Nora Anne dilapor hilang pada 4 Ogos, sehari selepas tiba bersama keluarganya untuk percutian dua minggu di resort, The Dusun di Pantai, Negeri Sembilan.

Serentak itu, pihak berkuasa Malaysia melancarkan operasi mencari dan penyelamat (SAR) yang secara keseluruhannya melibatkan 353 anggota daripada PDRM, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), pasukan elit PDRM Komando VAT69, Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan serta sukarelawan. 

Selepas 10 pencariannya dilakukan, mayat gadis itu ditemukan di kawasan lurah, 2.5 kilometer dari resort penginapan keluarganya oleh pasukan sukarelawan yang menyertai operasi SAR, pada 1.57 tengah hari Selasa.

Pencarian itu mencuri tumpuan rakyat Malaysia untuk mengikuti setiap perkembangan operasi SAR dan petugas media tempatan dan antarabangsa berkampung di sekitar resort berkenaan bagi melaporkan perkembangan operasi itu. 

Sebaik penemuan dan pengesahan mayat Nora Anne tersebar, netizen yang berkongsi kesedihan menzahirkan takziah dan simpati kepada keluarga mendiang di media sosial.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang kini dalam perjalanan pulang ke tanah air selepas menunaikan ibadah haji, turut mengucapkan takziah kepada keluarga Nora Anne.

“Saya amat sedih dengan kematian Nora Anne dan mengucapkan takziah kepada keluarganya. 

“Saya berdoa agar mereka cekal menghadapi saat-saat penuh dugaan, Kita percaya pihak polis akan melakukan usaha sedaya upaya untuk merungkai kematian tragik ini,” katanya dalam satu kenyataan kepada Bernama.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Masyarakat Hannah Yeoh dalam ciapannya di laman Twitter: "Ingatan dan doa semua rakyat Malaysia bersama mereka yang menyayangi Nora Anne Quoirin malam ini. Perasaan sayang kami bersama anda".

Turut terkesan, sebuah pusat pembangunan kanak-kanak berkeperluan khas di Putrajaya, Ryan's Special Needs Care Centre menerusi catatan Facebooknya mengucapkan takziah kepada keluarga remaja istimewa itu.

"Ucapan takziah kami yang mendalam. Semoga Tuhan meletakkannya di tempat istimewa… Tiada kata yang dapat melahirkan kesedihan kami. Semoga rohnya dicucuri kedamaian dan keselesaan,” katanya. - Bernama

Nora Anne

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain