suria

Kurang tidur, sentiasa aktif rahsia Tun M kekal bertenaga... akui kerap terlupa kerana faktor usia

Perdana Menteri ke tujuh, Tun Dr Mahathir Mohamad bakal menyambut hari lahir ke-94 pada Julai ini.

JAM menunjukkan pukul 8.30 pagi dan Tun Dr Mahathir Mohamad baru saja tiba di Yayasan Albukhary di ibu negara.

Ketika itu, sudah ada beberapa orang menunggu giliran untuk mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri ke tujuh itu.

Beberapa minit kemudian, semasa kami mengatur langkah memasuki ruang sebuah bilik, negarawan itu yang sedang membaca buku di meja yang terletak salah satu sudut mendongak melihat kami.

Sebaik pembantunya memasang mikrofon padanya, dia yang memakai sut biru Nehru berjalan ke sofa sambil tersenyum berkata: "Anda semua datang untuk memisit (grill) saya."

Dr Mahathir yang bakal mencecah usia 94 tahun pada Julai ini mengagumkan ramai pihak dengan tenaga dan staminanya.

Pemimpin yang gigih ini kembali mengisi jawatan sebagai Perdana Menteri untuk kali kedua dan tambah menakjubkan beliau masih mampu menyampaikan ucapan yang panjang dan jadualnya sentiasa padat hingga ke malam.

Tun Dr Mahathir ketika sesi temubual khas oleh wakil The Star (dari kiri) Penerbit teknikal, Juliana Fauzi, Pegawai Eksekutif Kandungan, Rozaid A Rahman, Ketua Pegawai Kandungan, Esther Ng, Penolong Pengarang Berita, Zakiah Koya dan Timbalan Pengarang Eksekutif, Loong Meng Yee sempena ulang tahun pertama pentadbiran Pakatan Harapan di Yayasan Albukhary.

Ditanya apa rahsia untuk kekal bertenaga?, jawabnya ringkas:"Kurang tidur dan perlu sentiasa aktif"

"Ada masanya saya tidak boleh naik tangga pun, tetapi saya percaya pentingnya untuk menjaga fizikal diri saya, saya tidak makan berlebihan dan tidak gemuk, malah saya aktif.

"Jika kamu tidak aktif, kamu akan jadi lemah. Apabila kamu tidur, ia akan melemahkan diri kamu. Bila kamu lakukan senaman, kamu akan lebih menggunakan otot, tetapi bila kamu baring, tentu sekali kamu akan semakin lemah," kata Dr Mahathir.

Ditanya pula berapa jam beliau tidur sejak bergelar perdana menteri sejak setahun lalu, kata suami kepada Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali ini, beliau cuba melelapkan mata antara pukul 11 malam hingga 6 pagi.

"Bagaimanapun ada masanya saya tidak boleh tidur untuk tempoh itu. Saya pulang ke rumah pukul 2 pagi, tidur seketika dan kemudian bangun untuk bekerja semula.

"Tetapi jika terlalu penat dan terus tidur tanpa berfikir, tidak mencetuskan idea, tidak berbincang, tidak cuba mencari jalan penyelesaian dan tidak menggunakan otak dengan baik, jadi ia akan hilang kapasitinya.

"Saya sendiri ada kalanya kehilangan kata-kata ketika berucap atau menjawab soalan. Saya perlu menggantikan dengan perkatan lain. Ianya kerana proses penuaan tetapi ia tidak seharusnya dibiarkan berlaku dengan lebih pantas dengan berdiam diri sahaja," katanya.

Artikel Lain