Nazril rasa darah jemaah masuk dalam mulut, fikir bila giliran akan mati - Isteri

Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern meluangkan masa melawat Nazri, kelmarin.

SHAH ALAM: Mangsa tembakan pengganas dalam serangan di Masjid Al-Noor, Christchurch di New Zealand, Nazril Hisham Omar, 49, sempat berfikir bila nyawanya akan diambil dalam tragedi berdarah 15 Mac lalu.

Ini kerana menurut Nazril, seperti yang diceritakan isterinya, Prof Madya Dr Zurinawati Mohi, 48, kepada Sinar Harian ketika itu beliau gagal menyelamatkan diri.

Zurinawati berkata, ketika sedang mendengar khutbah, suaminya terdengar bunyi letupan seakan bunyi mercun dan bunyi itu semakin lama semakin kuat.

“Apabila lihat kiri dan kanan, dia ternampak jemaah rebah. Semua sudah panik dan cuba menyelamatkan diri. Begitu juga dengan suami saya. Namun dia terkena tembakan pada jari di kedua-dua belah kaki.

“Dalam keadaan itu, dia cuba lagi tetapi ditembak di belakang badan. Dia rebah. Namun dia bersyukur dapat terus hidup kerana banyak mayat-mayat di atas badannya.

Nazril sudah mampu mengukir senyuman meskipun sebelum ini trauma dengan insiden serangan pengganas semasa sedang solat Jumaat.

"Dia juga dapat rasa darah jemaah masuk dalam mulut, hidung dan telinga. Dalam keadaan itu, dia terfikir, bila giliran dia akan mati,” kata Zurinawati seperti yang diceritakan suaminya.

Menurut Pensyarah dari Fakulti Perhotelan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Puncak Alam itu, ketika ini suaminya boleh dikatakan sembuh selepas lebih seminggu menerima rawatan di Hospital Christchurch

“Lepas seminggu banyak berubah. Dia sudah sihat. Sudah boleh senyum. Boleh boleh pergi tandas sendiri. Banyak wayar-wayar sudah dicabut. Sudah boleh makan. Cuma masih di hospital dan kaki masih lagi sakit.

“Saya bersyukur dengan perkembangan yang ditunjukkan. Suami sungguh kuat walapun sebelum ini trauma dengan kejadian serangan itu,” katanya.

Dalalam kejadian serangan itu, tiga rakyat Malaysia cedera iaitu Nazri dan Rahimi Ahmad dan Mohd Tarmizi Shuib.

Bagaimanapun anak Mohd Tarmizi, Muhammad Haziq, 17 maut dalam kejadian yang mengorbankan 50 nyawa. - Sinar Harian

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain