Rakyat Malaysia sertai IS boleh pulang jika penuhi syarat - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia sertai IS boleh pulang jika penuhi syarat

RAKYAT Malaysia yang meninggalkan negara untuk menyertai militan Negara Islam (IS) di Syria akan dibenarkan pulang, sekiranya mereka mematuhi pemeriksaan penguatkuasaan dan menjalani program pemulihan, lapor Al-Jazeera.

Penyiar berita Qatar itu memberitahu bahawa kerajaan akan melakukan pemeriksaan dan siasatan menyeluruh terhadap setiap tahanan, manakala pakar agama dan psikologi akan menilai ideologi dan psikologi mereka.

Ia turut melaporkan mengenai mereka yang ditahan diperlukan untuk melengkapkan program pemulihan kerajaan selama sebulan, sambil menambah bahawa kesemua mereka akan disiasat tetapi tidak ditahan.

"Kita akan membandingkan risikan yang kita terima daripada perkhidmatan asing. Jika terdapat bukti peserta yang pulang itu terlibat dalam aktiviti militan ISIL (Negara Islam Iraq dan Jajahannya), dia akan didakwa di mahkamah," kata Pengarah Bahagian Anti Keganasan, Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan kepada penyiar itu.

Terdahulu, The Star melaporkan seorang wanita kelahiran Terengganu berusia 31 tahun, bersama anak perempuan dan anak lelaki masing-masing berumur lima dan dua tahun, yang merupakan rakyat Malaysia pertama pulang ke tanah air dari Syria.

Ayob berkata, 51 rakyat Malaysia, termasuk 17 kanak-kanak berada di Syria.

Beliau memberitahu The Star bahawa pendekatan itu akan dilaksanakan bagi memastikan mereka yang pulang dari Syria itu tidak akan melancarkan serangan di Malaysia.

Beliau berkata, penilaian yang menyeluruh terhadap individu terbabit akan dijalankan, termasuk meneliti tahap penglibatan mereka dalam IS, termasuk sama ada mereka merupakan sebagai rangkaian keganasan di Malaysia.

Ayob menjelaskan bahawa pemulihan terhadap militan dan puak ekstremis agama yang ditahan, akan dikendalikan oleh polis, dengan bantuan pelbagai agensi kerajaan, dan proses itu biasanya bermula dengan perintah penahanan.

Menurut beliau, program itu akan dikendalikan oleh pakar-pakar pelbagai bidang termasuk biasiswa agama Islam, akademik termasuk pegawai polis.

Tambah beliau, dari 2001 hingga 2012, program pemulihan untuk 289 tahanan militan mempunyai 97 peratus kadar kejayaan, manakala 2012 sehingga kini, hanya dua daripada 50 bekas tahanan mengalami perkembangan yang tidak memuaskan di bawah program itu. - The Star

Syria , ISIL , IS

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain