Orang Asli harap kerajaan PH tunai janji

KUALA LUMPUR: Jaringan Kampung Orang Asli Semenanjung Malaysia (JKOASM) berharap kerajaan baharu Pakatan Harapan (PH) akan memberi komitmen dan menunaikan janji untuk mengembalikan hak tanah adat dan menghormati maruah serta jati diri Orang Asli.

Dalam satu kenyataan, Pengerusi JKOASM, Tijah Yok Chopil berkata pihaknya bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan (PH) untuk menyelesaikan perkara itu seperti terkandung dalam manisfesto PH demi membela nasib Orang Asli di negara ini.

“Beberapa perkara yang telah diputuskan oleh kerajaan terdahulu seperti hanya memberi tapak rumah untuk masyarakat Orang Asli hendaklah tidak diteruskan dan perlu mendapat persetujuan terlebih dahulu daripada komuniti setempat memandangkan setiap komuniti atau suku kaum mempunyai keperluan keluasan tanah yang berbeza mengikut kedudukan dan status mereka.

“Selain itu, kami meminta agar kerajaan mengotakan janji untuk mengiktiraf hak Orang Asli terutama hak tanah, hak penentuan diri, pendidikan dan pembangunan serta keadaan yang selamat,” katanya.

Dalam pada itu, JKOASM turut menuntut supaya hak tanah dan wilayah adat Orang Asli dimasukkan secara jelas dan nyata dalam Perlembagaan Persekutuan.

Tijah berkata masyarakat Orang Asli tidak seharusnya menunggu lagi untuk penyempurnaan hak–-hak mereka yang selama ini telah diabaikan.

“Inilah masanya, masyarakat Orang Asli adalah sebahagian daripada masyarakat Malaysia, mereka harus dihormati dan diiktiraf,” tambahnya.
-- BERNAMA

Orang Asli, Tijah Yok Chopil

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain